Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

К. Петков: Решенията на правителството ще са съобразени със ситуацията в сферата на сигурността

Министър-председателят подчерта, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор

К. Петков: Решенията на правителството ще са съобразени със ситуацията в сферата на сигурността

Снимка: Пресцентър на МС

Премиерът Кирил Петков заяви, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията в сферата на сигурността и евентуалното ескалиране на напрежението по границата с Украйна, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти.

Това съобщиха от пресцентъра на кабинета след първото за 2022 година заседание на Съвета по сигурността към МС, който обсъди рисковете и предизвикателствата в контекста на усложнената среда за сигурност в резултат на напрежението около границата на Украйна.

Още по темата

Министър-председателят подчерта, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор.

Участниците в заседанието са представили на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО, за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии, се казва още в съобщението.

Петков е възложил на министъра на отбраната да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

На заседанието на Съвета по сигурността са присъствали също и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

Преди заседанието Петков каза, че ще бъде взета най-отговорната национална позиция, която ще бъде базирана на пълен анализ от всичките ни служби. "Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че дрънчи на война. Моята преценка в този момент е, че ескалацията се вдига, но ние искаме деескалация", заяви Петков.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Тръгва производството на катамарани и тримарани в Силистра