Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът отпусна допълнителни 36 млн. лв. за обхода на Габрово

Сумата ще се използва от АПИ за разплащане на строително-монтажни работи, строителен надзор и проектиране на разширен идеен проект на тунел под връх Шипка

Кабинетът отпусна допълнителни 36 млн. лв. за обхода на Габрово

Снимка: АПИ

Правителството отпусна допълнителни 36,2 млн. лв. по бюджета на регионалното министерство, които ще се използват за изграждането на обхода на Габрово. Сумата е част от предвидените до 100 млн. лв. за 2018 г., които държавата е предвидила за проекта, съобщиха от правителствената информационна служба.

Сумата ще се използва от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за разплащане на строително-монтажни работи, строителен надзор и проектиране на разширен идеен проект на тунел под връх Шипка.

С изграждането на обхода значително ще се намали времето за пътуване и извеждане на транзитния трафик извън гр. Габрово, като се облекчава трафикът в национален и международен мащаб и ще се повиши безопасността за пътуващите, уточняват от Министерски съвет. 

Още по темата

Разглеждан в съвкупност с тунел под връх Шипка, проектът, след неговата цялостна реализация, ще осигури една от най-преките пътни връзки между Северна и Южна България по направлението на общоевропейски коридор № IX.

Съкращаването на времето за пътуване, чрез изграждане на подобни връзки води до намаляване на задръстванията, с което се намалява отделянето на вредни емисии в околната среда и се постига положителен екологичен ефект, пише още в съобщението от МС.

Още през 2015 г. Лиляна Павлова, която заемаше поста на регионален министър обяви, че довършването на обхода ще стане с пари от държавния бюджет. Като причина тя посочи, че европейското финансиране на проекта е спряно заради забавяне.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България