Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как се измерва бедността в България?

Реално бедните хора в страната са много малко, смятат икономисти

Как се измерва бедността в България?

Снимка: Pixabay

Вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 година, коментира по Нова телевизия бившият социален министър Иван Нейков. Според него е така от статистическа гледна точка, след като има ръст на заплатите. За последната година статистиката дава увеличение на средната работна заплата с 12%.

„При положение, че задържим този праг на бедността, това означава, че хората под него ще бъдат по-малко, отколкото са били по-рано”, коментира Нейков.

Миналата седмица в телевизионно интервю социалният министър Бисер Петков заяви, че работещите бедни в България са близо 800 хиляди души. 

Още по темата

Според финансиста Владимир Каролев изчисленията на КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден, са неверни, защото методиката на изчисление на синдиката е грешна. „Те го изчисляват неправилно. Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 година работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.

Финансистът е категоричен, че реално бедните хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група са на хората с много ниска квалификация.

Икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика също смята, че единствената валидна методика в изследванията за линията на бедност е тази на Евростат.

Според изчисленията на Николов реалният брой на работещите бедни в България е 10% от всички заети или около 307 000 души, каза той по bTV.

„Проблем е, че КНСБ не публикува никъде своята методика“, смята Николов и отбелязва, че в изследването няма дефлатори или какви са ценовите разлики между София и провинцията. В България има две линии на бедност – едната е тази на НСИ, а другата е амдинистративно определена и основанията за нея са черна кутия, категоричен е Николов. 

„Ако някой твърди, че работещият беден трябва да получава доход малко под или около прага на бедност, това е цинизъм”, контрира профсъюзният представител Мика Зайкова, която е категорична, че в своите изследвания Институтът към КНСБ използва именно методиката на Евростат.

„Методиката за определяне на бедност не е една”, отбеляза Зайкова и посочи, че линията за бедност е основа за социалните трансфери, но те не трябва да бъдат включвани в нейното изчисление.

Икономистите Юлиан Войнов и Георги Вулджев коментираха темата на макрониво по Bulgaria ON AIR.

„Проблемът е, че производството спада с 5,6% на годишна база. Това е най-големият спад от 2013 година насам. България се влияе от факторите, които движат световната икономика - търговската война между САЩ и Китай, пониженото потребление на Китай, което се отразява пък много върху икономиката на Германия, която е основен търговски партньор на страната ни", посочи Юлиан Войнов.

Икономистът Георги Вулджев пък допълни, че каквото и да направи държавата, в краткосрочен план би било изключително трудно да се повлияе на всички тези процеси. „Това е една глобална тенденция. Върви се към рецесия, особено в Европа, тъй като в редица ключови страни се наблюдава забавяне на индустриалното производство и все по-слаб износ", каза още той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
0
 
15
Pyramid до: majnata
преди 1 година
Да бе, и аз гледам, той вече тук и се е разработил...
2
 
7
 
14
majnata до: s3
преди 1 година
. Ако заплатите у нас бяха по-високи, как щяхме да привлечем фолксваген за новия им завод?

Да бе ... привлякохме го ...
4
 
5
 
13
majnata до: studioaa
преди 1 година
Ами от 1999а досега , знеш ли колко хиляди тона долари са напечатали американците ?!
0
 
25
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще преведа един чужд виц който подходящ за случая. /Свободен превод./
Министър:
-Специалистите отчитат, населението в страната живее по-добре.
Журналист:
-Хората от народа твърдят, това не е така.
Министър:
-Да, но те не са специалисти.

Сигурно има различни показатели които сумарно могат да покажат нарастването на жизнения стандарт. Брой на на хората които почиват на море, планина или пътуващи в чужбина. Посещения на кина и театри, купени книги. Закупена бяла техника, коли, жилища. Увеличаване на спестяванията в банките под /20000 лв/, намаляване на бързите кредити. И не на последно място увеличаване на раждаемост.
Такъв анализ би показал дали има реално намаляване на бедноста.
А само отчитане на минималната или средната заплата е мижи да те лажем.
24
 
15
 
11
преди 1 година
Определено БГ върви напред, колкото и на някои да не им се иска.
НО винаги може и още...

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията