Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какви тенденции в туризма очерта пандемията?

Новост е нарастването на вътрешния туризъм и предпочитанието на близки дестинации и късни резервации

Какви тенденции в туризма очерта пандемията?

Снимка: Bloomberg

Над 85% от туристите вече предпочитат туристически продукт, основан на персонализация и изживяване, което съвпада с техните лични предпочитания. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в откриването на Хотелски форум 2021.

Събитието, организирано от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, събра инвеститори и мениджъри на хотели, които обсъдиха ситуацията, предизвикателствата и възможностите в бизнеса след пандемията от COVID, съобщават от Министерството на туризма.

Технологичните новости, продиктувани от пандемията, промениха сектора с огромна скорост, отбеляза Георгиева. Изкуственият интелект и виртуалната реалност също са още един полезен инструмент за обогатяване на преживяванията на посетителите. 

Още по темата

Безконтактните технологии вече са част от живота на почти всеки обикновен човек, така че и бизнесът трябва да се пригоди към тях, за да бъде релевантен към новия свят и да задоволи потребностите на своите взискателни клиенти, посочи заместник-министърът.

Друга значима тенденция е нарастването на вътрешния туризъм и предпочитанието на близки дестинации и късни резервации. Наблюдава се и преход от въздушен транспорт към автомобилен туризъм, независимо дали е национален или международен. Открои се и значителен спад в корпоративните пътувания и бизнес туризма, което е вероятно да остане постоянна тенденция и това несъмнено ще доведе до още последици за туристическите агенции и авиокомпаниите.

Въпреки това процесът на възстановяване на входящия туристопоток в Европа и у нас започна, изтъкна заместник-министър Георгиева. По последни данни на Евростат през юли 2021 г. нощувките на чужденци в местата за настаняване в Португалия нарастват със 107%, в Италия - също с толкова - 107%, в България със - 137%, в Испания - със 141%, в Малта - със 149% спрямо юли 2020 г., като предстои публикуването на данни и за други дестинации.

Пандемията е оказала асиметрично въздействие върху туризма - градските дестинации пострадаха най-много поради строгите ограничения за частта от сектора, свързана с организирането на конференции, изложби и културни дейности, което лиши градовете от голяма част от приходите от туризъм. В същото време селските и планински райони, както и курортите, бяха предпочитани поради нарастващото търсене на потребителите на по-безопасен и индивидуален туристически продукт, включително и дейности на открито.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 6 декември