Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Какво трябва да предприеме Столична община за неработещите лифтове

Трябва нова визия за развитието на хижите на Витоша, препоръчаха Любомир Попйорданов от БААТ и Васил Николов от туристическо дружество "Боерица"

Какво трябва да предприеме Столична община за неработещите лифтове

Снимка: Pixabay

Потенциалът на хижите на Витоша беше повече в миналото. Сега те могат да посрещат хора през деня, но туристите определено ще предпочитат удобствата на домовете си или на хотелите в подножието на планината за нощувки. Големият въпрос е защо няма нито един работещ хотел на Витоша. Доста хотели бяха унищожени, съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Попйорданов, учредител и почетен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ).

Още по темата

"При хижите стои въпросът със собствеността, която не винаги е много ясна. Освен това Българският туристически съюз няма финансовия и човешкия капацитет да ги управлява. А и очевидно няма и визия за тези хижи. Държавата като собственик на парка (земята на Витоша) трябва да създаде и цялостна визия за тези хижи", препоръча той.

Попйорданов се надява, че след като БТС има ново ръководство и нов председател “нещата да потръгнат в по-добра посока”.

“Хижа Боерица е собственост на Столична община. Хижата беше възстановена и с финансова помощ от общината, но сега от район Витоша решиха да я дадат на Дирекцията по аварийна помощ и превенция, вероятно за да си правят банкетите там", смята Васил Николов от туристическо дружество "Боерица".

Попйорданов е на мнение, че това, което се случва, показва, че държавата и в случая “Столична община не желае да управлява в полза на обществото този вид обекти”.

"При хижа Амбарица нещата не са еднозначни – договорът там е изтекъл. Хижата беше пред разпад и сега е върната в експлоатация, което показва, че сегашните ѝ стопани са добри стопани и трябва БТС да удължи договора за тази хижа. В случая решението е на местната областна управа”, поясни още той за казуса с друга хижа.

Според Любомир Попйорданов общият проблем за всички хижи е, че са без пречиствателни станции, енергийно неефективни, “те са от друг век”.

"Хижите само с факта, че съществуват в планината и се поддържат, могат да спасят живота на бедстващи в планината туристи", посочи Васил Николов.

По думите на Попйорданов много от туристите не желаят да ходят в хижите в България, като причина за това са не само лошите условия в много от тях, но и отношението на много хижари към хората. “Интересен факт е, че в България професия хижар не съществува. Няма и идеи как да се набират такива", каза той.

Попйорданов коментира и неработещите лифтове, за които той смята, че са опасни съоръжения и Столична община трябва да ги премахне, както се премахват опасни сгради. “Има и възможност собствениците им да бъдат глобени, и после да се намери начин за нова концесия и нов инвеститор. Това е пътят за развитие на лифтовете на Витоша, независимо дали „Витоша ски“ желае това или не", смята експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 3222   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Годината започна с подобряване на бизнес климата у нас