Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Калфин: Нуждата от бързина ще изглади различията в ЕС за фонда за възстановяване

Според бившия вицепремиер икономическите анализи показват, че възстановяването ще продължи до края на 2021 г. и то в най-добрия вариант

Калфин: Нуждата от бързина ще изглади различията в ЕС за фонда за възстановяване

Снимка: Pixabay

Необходимостта от бързи решения ще доведе до оеднаквяване на мненията на страните членки на Европейския съюз (ЕС) по отношение на фонда за възстановяване от кризата, причинена от коронавируса, заяви пред БНР бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин. 

„Има разнообразие на мнения в ЕС, но факторът, който може да сближи тези мнения, е липсата на време. Предложението на Европейската комисия (ЕК) за голям пакет извън бюджета за възстановяване е по процедура, която изисква ратификация и от националните парламенти - всички трябва да бъдат съгласни. В нормални условия такава процедура отнема две години. Времето е изключително малко, за да имат ефект парите“, коментира Калфин. 

Още по темата

Лидерите на страните членки на блока остават разделени по въпроса как да структурират предложения фонд за възстановяване от Covid-19 за европейските икономики.

Калфин поясни, че към отпускането на тези пари ще има условия.

Според него икономическите анализи показват, че възстановяването ще продължи до края на 2021 г. и то в най-добрия вариант. „Спирачката за икономиката ще продължи да има ефект още дълго време“, посочи Калфин.

„Ако има общ знаменател, това е страхът на страни - членки, че тези пари ще са източник на корупция. Ако ЕС иска да изчисти тези противоречия, то към този пакет трябва да бъде приложен уникален механизъм за контрол на средствата... И правилата трябва да се променят, защото към тях вече са много адаптирани системите за усвояване на европейски пари“, коментира още Калфин.

По повод актуалните събития в българската политика Ивайло Калфин коментира, че “рецепторите на политиците са се притъпили по отношение на реална политика“.

„Такова пренасяне на публичното внимание ми се вижда отвратително. Вината е не само в тези, които изнасят подобни данни, а и на тези, които дават повод да има подобни информации”, изтъкна Калфин.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Разбирам ви, г-н Калфин. Още един повод сте взели да се изявите във ваш стил. И тако, и вако. Дали си вярвате в това, което говорите? Че ЕС по-бързо ще си уеднаквят мненията? Ех, общи приказки: "Ако ЕС иска да изчисти тези противоречия, то към този пакет трябва да бъде приложен уникален механизъм за контрол на средствата... И правилата трябва да се променят, защото към тях вече са много адаптирани системите за усвояване на европейски пари, коментира още Калфин." После пък юнашки и великодушно заема позиция по непрекъснато отвратителните действия на премиера, ама хей-така - отстрани, виевато и неутрално. Затова и ще си останете файтон от хора от АБВ - Първанов, Румен Петков и вие - не ми стиска да говорите истината и все се надявате друг да ви вземе на буксир, както Борисов ви взе за министър на социалната политика и вицепремиер. Жалки сте!

Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева