Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Калфин: Всеки четвърти в трудоспособна възраст обмисля емиграция

95% търсят по-добро заплащане, защото заплатите тук за някои растат много бързо, за други са замръзнали, каза бившият социален министър

Калфин: Всеки четвърти в трудоспособна възраст обмисля емиграция

Снимка: БТА

В България не е затихнало намерението за емиграция от страната. Това заяви по БНТ Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика. Той коментира изследване на фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения.

Още по темата

Ако има малко над 4 млн. души в България, които са между 18 и 64 в трудоспособна възраст, всеки четвърти от тях, което е над 1 милион, обмисля варианти за емиграция.

Мотивите основно са свързани със заплатата, но не само. 95% търсят по-добро заплащане, посочи Калфин. По думите му освен работната заплата мотивация за българите да излязат в чужбина са по-добрите социални и здравни системи, както и намаляването на административните проблеми.

Най-масово търсят възможности за емиграция хората със средно образование, които посочват, че биха останали да работят в България за заплата между 1000 и 2000 лева. Висшистите биха останали тук за възнаграждение между 2000 и 3000 лева. Около 10 на сто от хората с настройка да заминат в чужбина казват, че и 3000 лева не са им достатъчни като месечно възнаграждение. 

Според Калфин тези данни показват, че проблемът с по-високите доходи на българите е решим.

Заплатите в България растат, но не равномерно. За някои растат много бързо, за други са замръзнали, отбеляза той. Именно тези неравенства оставят една група, която въпреки розовите статистики за повишаване на заплатите, остава с много ниски доходи от труд и търси варианти за живот в чужбина.

Профилът на търсещият препитание в чужбина е мъж от областен град със средно образование. Нагласите обаче вече обхващат всички възрастови групи, а не само младите. Много причини има за това България най-после да има смислена политика за задържане на гражданите в страната, коментира бившият вицепремиер.

В коментар за недостига на квалифицирана работна ръка и миграцията в Европа Ивайло Калфин посочи, че в България 80% от хората казват, че в никакъв случай не искат чужди работници у нас. По думите му 16% от чужденците идват в България, за да работят, като те обикновено са от Турция, Украйна и Русия. Те обаче не създават трудова заетост, защото е нискоквалифициран труд, отбеляза Калфин.

От страната ни излизат както хора със средно образование, така и много висококвалифицирани.

Калфин коментира и ситуацията в ЕС като заяви, че съюзът преминава през много труден етап. Самото му съществуване е поставен под въпрос, а страната ни има най-голям интерес ЕС да го има, подчерта той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (27)

   1| 2| 3    
1
 
2
 
27
khao до: Sakamano
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Много добре ти схванах мисълта и те разбрах, но не съм съгласен с твърдението ти, защото зад всяко решение има съответната мотивация/обосновка, която ти неправилно тълкуваш като оправдание... по същата логика аз мога да кажа на призива ти за лична отговорност, че си оправдаваш некъдарноста си и за това не искаш да емигрираш и ще бъде еднакво Не-прав в моя извод, както си и ти... аз личната си отговорност към обществото съм е дал и е давам всеки ден, и гарантирам че в това отношение те бия повсички точки. :)
2
 
2
 
26
Sakamano до: khao
преди 5 месеца
Явно не ми схващаш мисълта, затова не виждам смисъл да продължаваме спора. Ако някой е решил да заминава - това си е негово право - нито го критикувам, нито го съдя. Единственото което не ми допада е начинът по който се опитва да оправдае решението си.

KPetkov, следващия път когато пиша с ирония, обещавам заради теб тя да бъде по-очевидна.
0
 
2
 
25
khao до: KPetkov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това беше ирония от негова страна ... да не сваляме и без това ниското ниво на водене на спор в тоя сайт :):)
1
 
4
 
24
KPetkov до: Sakamano
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Точно ти в първия си пост обвини държавата, че била виновна за всичко, а сега търсиш лична отговорност. Точно това шизофренично поведения на българския народ му пречи да избистри нещата и да отхвърля всичко :)

Sakamano:

"За всичко е виновна държавата! Младежите просто искат с по-малко труд да вземат повечко пари".
1
 
7
 
23
khao до: Sakamano
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
добре ги извъртя нещата по няква си твоя логика, но как мога да имам ЛИЧНА отговорност за нещата които се случват тук ? Не съм бил никога във власта и следователно Нямам лична отговорност, ти ако имаш си е твой грях ... и до някъде обяснява позицията ти, но незнам какво ти е положението

Още от Икономика и политика
2914 трудови злополуки в България през 2018 г., с три повече от 2017 г.