IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Българският износ за Китай в последните години расте десетократно

Двустранната търговия през 2018 г. достига 2,4 млрд. долара

17:40 | 08.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

Сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства. Българският износ за Китай в последните години се е увеличил десетократно, като през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво от близо 882 млн. щатски долара. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с встъпилия в длъжност посланик на Китай у нас Дун Сяодзун, информира икономическото министерство.

Караниколов посочи изпълнените през 2018 г. съвместни проекти като първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки през ноември в Шанхай и посещението на Ли Къцян в България – първа визита на китайски премиер от 18 години насам, съчетано с провеждането на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“. 

По думите му двустранната търговия през 2018 г. стига стойности от близо 2, 44 млрд. щатски долара, като отбелязва ръст от близо 22% спрямо 2017 г.

Караниколов подчерта, че за България инициативата „16+1“ е важен механизъм за стимулиране на търговско-икономическите връзки с Китай и ще продължим активно да участваме във всичките й формати.

Двамата обсъдиха още предстоящото Експо за търговия и инвестиции Китай - Централна и Източна Европа в гр. Нинбо, както и Второто издание на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай.

Вицепремиерът Марияна Николова също се срещна с посланик Дун Сяодзун, информира пресцентърът на МС.

„Бихме искали сътрудничеството ни да има повече конкретни, практически измерения, включително чрез осъществяване на големи инвестиционни проекти с китайско участие в България“, каза Николова.

На свой ред Дун Сяодзюн подчерта, че китайският пазар е винаги отворен за българските продукти, а правителството му насърчава китайските компании да инвестират в България. Той изтъкна, че китайските фирми проявяват огромен интерес да работят с български партньори. Някои от тях с интерес следят и очакват стартирането на проекти в енергийния и транспортния сектор.

Тази година се отбелязват 70 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. В тази връзка предстоят поредица от съвместни инициативи, посветени на тази годишнина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още