Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КФН:Всеки застрахователен агент дължи ежегодно една такса за общ финансов надзор

Таксите се заплащат в срок до 31 януари на годината, следваща годината на регистриране, посочва Комисията в свои разяснения

КФН:Всеки застрахователен агент дължи ежегодно една такса за общ финансов надзор

Снимка: Pixabay

Всеки застрахователен агент дължи ежегодно една такса за общ финансов надзор независимо дали извършва застрахователно посредничество за повече от един застраховател. Това посочва в свои разяснения Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка със заплащането на таксите от застрахователни агенти.

Юридическо лице и ЕТ с премиен приход през предходната календарна година до 1 000 000 лв. дължи такса от 500 лв. Юридическо лице и ЕТ с премиен приход през предходната календарна година над 1 000 000 лв. – 1 000 лв. и  физическо лице – 50 лв.

Изглежда възникват въпроси, ако застрахователен агент смени компанията в календарната година, отделни такси ли дължи. Но от Комисията уточниха, че всеки застрахователен агент дължи ежегодно една такса за общ финансов надзор независимо дали извършва застрахователно посредничество за повече от един застраховател.

Таксите за общ финансов надзор от застрахователните агенти се заплащат до 31 януари.

Интересен момент е в какъв срок от вписването на нов агент в регистъра следва да бъде внесена таксата, както и КФН ли изчислява размера или агентът въз основа на брой дни, през които е бил активен, определя сумата, която да преведе. От регулатора посочват, че размерът на таксата за общ финансов надзор на новорегистрираните дружества, фондове, еднолични търговци и физически лица се изчислява пропорционално на времето от вписването им в регистъра до края на годината, като дните от годината се броят за 360.

Още по темата

Таксите се заплащат в срок до 31 януари на годината, следваща годината на регистриране.

Застрахователен агент, регистриран през 2018 г., заплаща таксата за общ финансов надзор за 2018 г. в срок до 31 януари 2019 г., като следва преди да внесе таксата да изчисли нейния размер.

Комисията за финансов надзор след плащане на дължима такса също извършва проверка дали заплатената такса е съгласно законоустановените размери.

Всяко лице преди заплащане на дължима такса към Комисията за финансов надзор може да направи справка за уточняване размера на таксата  на телефон 02/ 94 04 695.

Възниква въпрос и по отношение на агенти с прекратена дейност – отново ли посредникът дължи пропорционална такса, в случай че договорът е прекратен в течение на годината (през март например) или таксата е дължима в пълен размер.

Според Закона за Комисията за финансов надзор (ЗКФН) задълженото лице за внасяне на таксата е застрахователният агент, но таксата може да се внесе и от застраховател, за който агентът посредничи.

Застрахователният агент е длъжен да внесе таксата за общ финансов надзор до 31 януари 2018 г. в пълен размер, като законът позволява това задължение да се изпълни от застраховател. В случай на отписване на застрахователен агент от регистъра, воден от КФН, Комисията възстановява част от нея след направено искане за това от съответното лице до комисията.

Таксата се заплаща с „платежно нареждане/вносна бележка за плащане от/към бюджета“ по сметката на КФН, която е посочена на интернет страницата на комисията, рубрика „Контакти“.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Индескът на тръжните цени се е повишил с 1,03% през седмицата