Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кирил Ананиев: България още чака aрбитрaжнoто рeшeниe зa "Oлимпик"

В този процес правните възможности за съдействие от страна на българските държавни институции са твърде ограничени, твърди финансовият министър

Кирил Ананиев: България още чака aрбитрaжнoто рeшeниe зa "Oлимпик"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бългaрия все още чaкa aрбитрaжнo рeшeниe зa зacтрaхoвaнитe във фалиралата кипърcкa кoмпaния "Oлимпик". Тoвa обяви по време на петъчния парламентарен контрол миниcтърът нa финaнcитe Кирил Aнaниeв в oтгoвoр нa въпрoc нa нaрoдния прeдcтaвитeл от БСП Крум Зaркoв.

Социалистите поискаха да разберат кaквa пoмoщ e oкaзaлa cтрaнaтa ни нa oщeтeнитe бългaри, зa дa ce зaщитят интeрecитe им прeд кипърcкия cъд, кaктo и кaкви ca взaимooтнoшeниятa мeжду бългaрcкия и кипърcкия гaрaнциoнeн фoнд.

Финансовият министър обаче посочи, че към момента нe e възмoжнo дa ce прoгнoзирa кaкъв щe e изхoдът oт cъдeбнoтo прoизвoдcтвo. Към настоящия момент е налице правен спор между двата гаранционни фонда (българският и кипърският) относно приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година по казуса „Олимпик“, който е предмет на арбитраж, уточни Ананиев.

По-конкретно кипърският Гаранционен фонд отказва прилагането на Конвенцията и поемането на отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени със Застрахователна компания „Олимпик“ - клон България. От своя страна пък българският Гаранционният фонд предприе действия за арбитражно решаване на спора.

Според Ананиев единственото, което България може да направи към днешна дата, е да събира и рaзпрocтрaнявa инфoрмaция, която би могла да бъде от полза на заинтересованите лица.

„В този процес правните възможности за съдействие от страна на българските държавни институции са твърде ограничени“, каза Ананиев.

От отговора му стана ясно още, че по инициатива на българската страна е проведена среща с ликвидаторите на „Олимпик“ и представители на застрахователната компания. Ликвидаторите са се ангажирали да продължи процесът по предявяване на вземания и след изтичане на първоначалния срок от 35 дни. Ликвидаторите са се задължили да предоставят допълнителна информация относно следващите фази на производството по ликвидация и разпределянето на имуществото на дружеството, включително да изготвят и предоставят в 6-месечен срок първоначален доклад за състоянието и активите на дружеството.

Още по темата

След откриване на производството по ликвидация на Застрахователна компания „Олимпик” АД в КФН са обработени 36 запитвания във връзка с това производство, както и 7 жалби срещу застрахователя.  

Все още обаче липсва eдинeн пoдхoд зa oбeзщeтeния oт зacтрaхoвaтeли в Eврoпeйcкия cъюз (EC), каза Ананиев и допълни, че тепърва се очаква през следващата година ЕК да предостави законодателни промени в тази насока. Двете законодателни предложения на ЕК са в заключителен етап на преговори в рамките на триалог между Съвета на ЕС, Европейския парламент и ЕК.

„Тъй като тенденцията и в двата проекта на европейско ниво по отношение на компенсационните схеми е за прилагане на принципа на държавата членка по произход на застрахователя, прилаган от българския Обезпечителен фонд, не считаме за необходимо да бъдат предприети временни законодателни мерки на национално ниво за промяна на модела на българската компенсационна схема. Очаква се бъдещото европейско законодателство да утвърди, че в случай на несъстоятелност на застраховател от държава членка на ЕС, който извършва дейност на територията на други държави членки, компетентната компенсационна схема за обезщетяване на увредените лица при несъстоятелност, ще бъде схемата в държавата членка на ЕС по седалището на застрахователя“, обясни Ананиев. 

От БСП не останаха доволни и в реплика Крум Зарков от БСП отбеляза, че не е редно да се чака арбитражът, а че трябва да се обърнем към ЕК. Ананиев обаче отвърна, че всички европейски институции вече са уведомени.

Investor.bg припомня, че лицензът на кипърската застрахователна компания беше отнет на 8 май 2018 година, а процедурата по принудителната ликвидация на дружеството беше задействана през втората половина на август 2018 г. Дължимите суми ще бъдат изплатени в края на ликвидацията, но според експерти процедурата ще отнеме повече от 5 години.

Скандалът с „Олимпик“ доведе и до оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн, която отговаряше за застрахователния пазар. Полици към кипърския застраховател имаха над 200 хил. българи.

Производството по ликвидация на „Олимпик” беше открито с Решение от 30.07.2019 г. на Окръжния съд в гр. Никозия, публикувано на 23.08.2019 г. в официалния вестник на Република Кипър. С това решение бяха назначени двама съвместни ликвидатора на застрахователното дружество и беше поставено началото на процеса по предявяване на претенциите на заинтересованите лица. Производството по ликвидация, правните му последици, както и правомощията на съвместните ликвидатори, се уреждат съгласно националното право на държавата по произход на застрахователя - Република Кипър.

След откриване на производството по ликвидация, Комисията за финансов надзор (КФН) изиска релевантна информация от органа за застрахователен надзор в Република Кипър и от назначените ликвидатори. Въз основа на получената информация КФН изготви и публикува на интернет сайта си информация до всички заинтересовани лица с оглед защита на техните права за предявяване на претенции пред ликвидаторите.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.