IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Ананиев: Ще спрем кражбите в здравеопазването

Голямата съпротива на лобитата е заради електронното здравеопазване и електронната платформа за обществени поръчки, каза новият здравен министър

13:21 | 10.11.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Едно от направленията, в които новоизбраният здравен министър Кирил Ананиев смята да насочи усилията си, е да бъдат спрени кражбите в сферата на здравеопазването. Това обяви той пред медиите в парламента веднага след като бе одобрен на поста от Народното събрание.

Мерките включват различни видове ревизии за засилване на контрола - предварителния, текущия, последващия, внезапни проверки, особено на протоколите за скъпоструващите лекарства.

Под лупа ще се гледа и предписването на медикаментите, аптеките. Според Ананиев има механизми, включително прекратяване на договорите с лекари, които, по думите му, се поддават на грозни стимули от фармацевтичните компании, предава БТА.

Електронното здравеопазване - електронната здравна карта, електронната рецепта, електронната платформа за обществени поръчки, ще са също във фокуса на министъра и той се надява да ускори процесите. Според него тук е и голямата съпротива на лобитата.

Нямахме контрол на входа на системата, сега той позволява да направим проверки в момента, в който постъпва пациентът, дали отговаря на определената диагноза, посочи Кирил Ананиев.

Искам да намеря баланса между всички участници в здравноосигурителния процес - гражданите да са доволни от лечението и лекарите от заплащането си, увери новият здравен министър.

Още от днес започваме да работим с ускорени темпове по всички проблеми пред здравеопазването. Имам план за действие, който не предвижда нито 100 дни толеранс, нито 30, просто започваме от днес, увери той и допълни, че следващата седмица ще е готов с екипа си. Той посочи, че вече има визия за заместниците си.

Ананиев не се определя като новото камикадзе на поста, както го предупредиха от опозицията при дебатите в пленарната зала.

Знаете, че от много години работя в публичния сектор, в частност бюджета, занимавал съм се с бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на Министерството на здравеопазването (МЗ), на целия сектор здравеопазване, припомни професионалната си биография той. Той съобщи, че днес сутринта, преди да дойде в Народното събрание, е разговарял за пореден път с премиера Бойко Борисов.

Вече като министър на здравеопазването Ананиев определи бюджетът за здраве за 2018 г. като "възможният баланс, който нашето общество може да си позволи на този етап".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Пълни глупости говори и този.Кражбите ще спрат, когато се премахне противоконституционният монопол на НЗОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още