IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев е новият здравен министър *

Парламентът избра Ананиев, който става седмият министър на здравеопазването в правителствата на Бойко Борисов за последните осем години

11:25 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Зам.- министърът на финансите Кирил Ананиев е новият здравен министър. Това решиха депутатите след разгорещен дебат, който се превърна в дебат за провала на здравната политика.

Досегашният заместник във финансовото министерство поема поста на здравен министър със 121 гласа „за“, 85 „против“ и без въздържали се.

Той наследява на поста подалия оставка проф. Николай Петров, след като в края на миналия месец журналистическо разследване показа, че като директор на ВМА професорът е сключил договори за почти 1,6 млн. лв. с фирмата на своя зет.

Кандидатурата на заместник-министъра на финансите беше одобрена и подкрепена от политическия съвет на управляващата коалиция и внесена в деловодството на Народното събрание.

Досега Кирил Ананиев беше зам.-финансов министър и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

„Секторът на здравеопазването няма цвят, а е кауза“, заяви Кирил Ананиев от трибуната на парламента вече като здравен министър. Ще работя с обществото, съсловните организации, политическите партии и всички, които се борят за доброто на сектора, каза той.

Ананиев посочи, че направените в хода на дебатите предложения за здравната система заслужават да бъдат обсъдени и уточни, че не е взел отношение, защото има изготвен план за действие, който обхваща комплексно въпросите по реформата в здравеопазването на базата на управленската програма, доразвит с неговата лична визия.

Кирил Ананиев заяви, че като здравен министър ще се постарае да намали напрежението в системата, да създаде баланс.

Той обяви, че първата му задача е да създаде консултативен съвет към Министерството на здравеопазването от професионалисти, лекари, икономисти, които да начертаят мерките за реформи. Ще се свърже и с български учени от здравната сфера.

Вместо премиера Бойко Борисов вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър пред народните представители в пленарната зала, след което дебатите откриха депутатите от БСП. Те настояха, че това трябва да е дебат за провала в здравната политика, а не само за избора на поредния здравен министър.

Доц. Георги Иванов от левицата заяви, че изборът на нов здравен министър вече е рутинна процедура за кабинетите на Бойко Борисов и показва, че ГЕРБ няма стратегия за развитието на здравеопазването. А иначе номинацията не е изненадваща, посочи той и предупреди Ананиев, че минава от другата страна на бариерата, защото вече няма да дава, а ще търси средствата за лечение на българските граждани.

Проф. Георги Михайлов (БСП) отбеляза, че Ананиев е седмият здравен министър в правителствата на Бойко Борисов, което подсказва липсата на визия за сектора. Той поиска от бъдещия министър да направи така, че да има баланс на болнична и извънболничната помощ и го призова да отмени неприемливия мораториум за финансиране на нови дейности и за иновативни лекарства догодина, заложен в бюджета на НЗОК за 2018 година.

Моделът на финансиране на здравеопазването и демонополизацията на НЗОК са двата основни проблема на системата - ако не се обърнете към тях, проблемите ще продължат за политиците и за обществото, предупреди Михайлов от трибуната на парламента.

Нигяр Джафер от ДПС посочи, че не се вижда изход от безизходицата в здравния сектор. Тя заяви, че от Движението няма да подкрепят кандидатурата по принципни съображения.

"Днес Министерството на финансите ще вземе на ръчно управление Министерството на здравеопазването", каза тя.

Опровергайте скептиците, че нещо може да се промени към по-добро в здравеопазването, обърна се Джафер към Ананиев. И призова за непопулярни реформи за оздравяване на системата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова започна изказването си с критика, че премиерът не се явява в зала, когато трябва да се поеме отговорност. По думите й Борисов е знаел, че Николай Петров е имал конфликт на интереси и въпреки това го е назначил за министър.

Ананиев е част от проблемите на здравеопазването и сега, каза Нинова, визирайки, че той е шеф на надзора в Касата. "Какво ще се промени с поредния министър?", отбеляза тя и допълни: "По един здравен министър на година сменяте, кадрова немощ ли е или смяна под натиска на лобита".

Решенията не са в интерес на обществото, а на лобитата, каза тя, обръщайки се към управляващите.

Според колегата й Жельо Бойчев Борисов не е в залата, защото става дума за провал в здравната политика. Всеки път сменяте министъра и обяснявате, че нещата ще отръгнат, но нищо не става, каза той, обръщайки се към премиера задочно.

Според него и Ананиев няма да оправи положението, защото и сега е председател на НС на НЗОК, където управлява 4 млрд. лева, а като министър дори няма да може да предлага политики, защото политиките се правят от парламента. Той поиска Ананиев да даде отговор на ред въпроси – за проблема с паралелния износ на лекарства, ще има ли финансови правила за болниците или само смяна на директорите, как ще реши въпроса с дълговете на болниците, за електронната здравна карта и досие и други.

"Ако не отговори на тези въпроси, Ананиев ще стане поредното камикадзе, което ще премине през Министерството на здравеопазването", каза левият депутат.

Хасан Адемов от ДПС заяви от парламентарната трибуна, че не е изненадан от разгорещената дискусия по избора на нов здравен министър.

"Министърът на здравеопазването трябва да бъде не просто мениджър, а мениджър с политически качества. Трябва да очакваме, че той ще провежда политики – Ананиев има голяма част от качествата", каза Адемов.

Разбираме, че очакванията са за реализиране на фискални мерки, за оптимизиранена финансовия ресурс, каза той и допълни, че най неправилното за този сектор е да се ограничават разходите, когато те са наложителни. Той обобщи, че очаква от Ананиев като министър да посочи кои са корпоративните интереси в сферата, така че вратичките да бъдат затворени.

Йордан Цонев от ДПС изрази мнението, че партията одобрява Ананиев като финансист, но здравният министър се нуждае и от политическа воля на мнозинството за реформа в този важен обществен сектор.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че проблемите в сектора са финансови и организационни и именно Кирил Ананиев е правилният човек за системата.

С този избор ще дадем добър шанс на българското здравеопазване, завърши Дариткова.

В професионалната си кариера Кирил Ананиев е бил е заместник-министър на финансите и в кабинетите на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. В началото на тази година Ананиев става служебен министър със същия ресор в правителството на Огнян Герджиков. Работил е и в екипа на президента Георги Първанов.

Изборът на Кирил Ананиев за министър на здравеопазването е поредният след 1989 г., когато начело на сектора идва специалист, който не е лекар. Първият такъв случай бе по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, когато министър стана Славчо Богоев. В първото правителство на Бойко Борисов също имаше здравен министър извън лекарските среди – юристът и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 г. Започва работа в Министерството на финансите (МФ) през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит" в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

Във всички случаи изборът на заместник-финансовия министър за министър на здравеопазването е сигнал, че здравната система е в пълен хаос, тъй като средствата за сектора се увеличават всяка година, а недоволството постоянно расте. Очевидно изборът е паднал на финансист, от когото се очаква да въведе финансова дисциплина в разходването на парите за здраве. 

Вижте кадри от днешния ден в парламента в галерията ни

*Актуализирано в 12,20

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още