Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кметът на Трън предлага местен референдум за добива на злато в района

Ако бъде одобрено от общинския съвет, допитването ще се проведе заедно с предсрочните избори

Кметът на Трън предлага местен референдум за добива на злато в района

Снимка: Pixabay

Кметът на Трън Станислав Николов е внесъл в общинския съвет предложение за провеждане на местен референдум. Допитването до гражданите ще бъде във връзка с уведомлението за инвестиционно предложение от "Евромакс сървисиз" ЕООД за добив и преработка на злотосъдържащи руди от находище "Трън" в землището на общината, съобщават от общинския съвет.

Във връзка с провежданата процедура за получаване на концесия и евентуална експлоатация на находищата в община Трън се създаде обществено напрежение, посочи кметът, цитиран от БТА.

Припомняме, че през декември десетки хора от Трън и околните села се събраха на протест срещу плановете в общината им да заработи мина за добив на злато. Местните жители са притеснени от факта, че "Евромакс сървисиз" ЕООД иска да експлоатира находище върху площ от над 19 хил. декара в два участъка - „Трън Север“ и „Трън Юг“. Според изчисленията им, за да стане това е необходимо изсичането на около 700 хил. дървета от букови гори, а водите, почвите и въздухът ще бъдат безвъзвратно унищожени.

По думите на Станислав Николов в последните дни и от подкрепящите, и от противниците на инвестиционното предложение се правят опити да се насажда мнение, че общинската администрация взима страна по казуса, което по думите му не е вярно.

Общинската администрация категорично е за чиста околна среда, за създаване на нови работни места, за оставане на младите хора в работоспособна възраст в общината и привличане на нови, за подобряване на стандарта на живот, уверява Николов.

Той е направил предложение за провеждане на местен референдум с въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".

С цел по-масово участие на гражданите в допитването и икономия на средства кметът предлага датата на референдума да съвпадне с определената от президента дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
"Съгласни ли сте община Трън да НЕ одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".
-------------
Ха-ха. Тарикатски въпрос. Ясно каква е позицията на кмета. Значи, ако хората отговорят с Да, всички кариери и всеки друг възможен добив ще се окажат забранени во веки веков (или до друг референдум), което разбира се е абсурдно.
А става въпрос за съвсем конкретно инвестиционно предложение със своите плюсове и разбира се много минуси.

Още от Икономика и политика
Земеделци получиха още 2,7 млн. лева субсидии след корекции в биорегистъра