IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ и КРИБ: Трябва ни развитие на индустрията, а не рестарт

Синдикатът и работодателската организация посочиха секторите, в които са необходими допълнителни инвестиции

16:07 | 12.02.14 г.
КНСБ и КРИБ: Трябва ни развитие на индустрията, а не рестарт

За бизнеса проблем номер едно са последиците от политическата нестабилност върху икономическата ситуация. Това е отчел президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на съвместната пресконференция на КНСБ и КРИБ, съобщиха от синдиката.

КНСБ и КРИБ са се обединили около тезата, че на България е необходимо развитие на индустрията и икономиката – не рестарт, не реиндустриализация, а именно развитие, защото в България все пак съществуват индустрии, които работят, каза Пламен Димитров.

Той подчерта, че има поне три области, в които КНСБ и КРИБ виждат необходимост от допълнителни инвестиции. Това са жп транспортът, тъй като той има пряко отношение върху икономиката и тежките индустрии – добивна, преработваща и металургична промишленост и топлоенергетика, както и високотехнологичните. Внимание трябва да се обърне и на автомобилостроенето, за което български фирми са основен доставчик на части.

„Изначалната функция на държавата в този процес е да помага, а не да пречи”, акцентира председателят на Управителния съвет на КРИБ. Той посочи, че ще е абсурдно, ако държавата започне да диктува на инвеститорите в кои сектори да вложат средствата си.

Пламен Димитров подчерта, че планът за развитие на индустрията трябва да бъде резултат от работата на субектите на пазара.

По време на срещата ни с ръководството на КРИБ бяха поставени на масата много проблеми, които стоят пред бизнеса, но нито един от тях не беше свързан с Кодекса на труда, твърди Димитров по повод предложените от друга работодателска организация – БСК промени в Кодекса на труда, срещу които синдикатът остро възразява.

„Не мога да се чувствам съпричастен към екзотични хвърляния в публичното пространство, изразени от името на работодателските организации в България”, коментира председателят на Управителния съвет на КРИБ Огнян Донев.

Според него най-фрапантно е предложението за преразглеждане на правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Двете организации са обсъдили и въвеждането на дуалната система на образование в България. Според ръководствата на двете организации държавата няма ясна визия за това, което трябва да се разбира под дуална система. „Необходимо е да спрем производството на безработни висшисти”, коментира Огнян Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още