IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Медсестра - 900 лв., млад лекар - 1200 лв. заплата

Синдикатите организират протест за увеличение на възнагражденията на медицинските работници

14:31 | 28.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Синдикатите на здравните работници в КНСБ , с подкрепата на съсловните организации, организират митинг-шествие на 7 октомври в София. Исканията на синдиката е увеличение на заплатите на лекарите и медсестрите, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в централата на Конфедерацията, предаде БТА.
Синдикатите искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медсестрите в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки - с първата веднага, а втората от началото на следващата година. Тези нива на заплатите вече са договорени в колективния трудов договор в здравеопазването, но още не е изпълнено, посочиха от КНСБ. 

В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Над една трета от медицинския персонал са на възраст над 68 години и могат да напуснат системата. Хората работят защото пенсиите са ниски - за акушерките и медсестрите те са около - 300-400 лева, допълни тя.

Междувременно тази сутрин лекари и медицински сестри от Карловската болница отново излязоха на протест, организиран от Българската асоциация на медицинските сестри. Две седмици след като от детското отделение сестрите подадоха колективна оставка, вчера това направиха и от Вътрешно отделение на болницата, съобщава БНТ. Медицинските сестри и лекарите от МБАЛ "д-р Киро Попов". Те направиха шествие от площада в града до здравното заведение.

За пореден път медицинските сестри и лекари поискаха достойно заплащане на техния труд и увеличение на основната заплата на 950 лева. В момента трудовите възнаграждения на медицинските сестри са между 720 и 750 лева.
Управителят на болницата предлага увеличение на заплатите от първи октомври със 100 лева. Сумата от 950 лева според ръководството на здравното заведение е достижима към декември. Предизвестията на сестрите изтичат след две седмици.

Карловската болница обслужва хиляди пациенти от седем общини. Протестът на медицинските сестри и лекарите не е подкрепен от местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
А що само на медиците? Дай на всички в държавата по 2к евро. Не може да няма толкова пари. Ако все пак няма, ще вземем кредит... а ако не ни дадат (а те ще ни дадат), що направо да не си ги напечатим?Иначе много добър въпрос! Ти за кмет на столицата няма ли да се кандидатираш? Виждам, че имаш заложби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
marto1992
преди 4 години
Аз искам да видя една сметка - колко ще струва медсестрите да получават по 1000евро заплата, а лекарите по 2500евро. За стандарта в Европа това не са високи заплати и ако искаме да имаме медицински персонал ще трябва и в България да са поне такива. Нека се направи един по-дългосрочен план за увеличение - както беше с учителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
rooctcho
преди 4 години
Направо да им правят заплатите на 2000-3000лв и да се приключва тази драма. Не е възможно да няма достатъчно средства, просто трябва да се прекъснат некоректните ползватели ( като запазваме за деца, хора с инвалидност и пенсионери ). Всички други трябва да преминат на лични партиди. Държавните служители / държавния апарат са най некоректните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
Shadow1
преди 4 години
Добре, очевидно е че трябва солидна реформа на сектора която няма да се хареса на хората, било то приватизации, закриване на болници, частно здравно осигуряване, електронна система и др. Защо трябва да чакаме сегашната система да се срути напълно и да останем без държавен сектор здравеопазване за да можем да стиснем зъби и да проведем неудобните реформи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Shadow1
преди 4 години
Браво, успял си да напишеш напълно правилен текст - граматически, с никаква смислова стойност. Рядко се вижда такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 19
Иван Митев
преди 4 години
Сега българската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на лева. При допускане на фаталната банкова грешка, колкото повече е националния икономически растеж толкова щетите са по-много и общественото здравеопазване е с повече проблеми.Устойчиво успешно обществено здравеопазване е възможно, когато централната банка осъществява правилно емитиране на пари.Защо КНСБ е с реално съгласие централната банка да ползва неправилен модел за емитиране на пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още