IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Рязкото нарастване на цената на тока е сериозно сътресение за фирмите

Синдикатът настоява за решения от цялостен характер, които ще спрат натрупването на дългове в НЕК

15:29 | 26.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
КНСБ: Рязкото нарастване на цената на тока е сериозно сътресение за фирмите

Рязкото нарастване на цената на електроенергията, особено за електроинтензивните производства, означава сериозно сътресение за финансовото състояние на фирмите. Това би свило и потреблението на електроенергия от фирмите и би се отразило обратно върху енергийния пазар. Това заявяват в позиция до медиите от КНСБ по повод критичната ситуация в сектора и казуса с цената на тока.

Очевидно е необходимо повече време за новите ценови решения- първата стъпка вече е направена – решението на парламента за едномесечно удължаване, посочват от синдиката.

КНСБ изразява принципно несъгласие с предложенията за решаване на натрупаните с годините проблеми в сектор „Енергетика“, които нямат цялостен характер и продължават натрупването на дългове в НЕК. От синдиката обясняват, че предложенията за намаляване на разходите в държавните енергийни дружества от една страна се базират на неверни данни за средните заплати в сектора, а от друга няма да доведат до намаляване на добавката „Задължение към обществото“ за индустрията. КНСБ подчертава, че държавните дружества в енергетиката работят основно за свободен пазар и успяват да предоставят електроенергия на конкурентна цена, за разлика от новите частни централи, за които има нужда от значителна държавна помощ.

От КНСБ напомнят и предложенията си за намаляване на дефицита в НЕК и натрупаните стари задължения - включително държавата да поеме дълговете на НЕК в частта за „Цанков камък“ и АЕЦ "Белене", които са около 2,3 милиарда лева, както и да се намали тежестта от поетите задължения към т.н. американски централи ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 чрез изкупуване на акциите или цесия на заемите, които са им отпуснати от банките за изграждане и рехабилитация.

Синдикалната организация е готова да подкрепи правителството при предприемане на смели стъпки, включително чрез създаване на специализиран фонд за скъпата енергия, посочват още от там. И припомнят, че концепцията за такъв Фонд е той да бъде финансиран еднократно със заем от държавата в размер до необходимите средства за изкупуване на електрическата енергия от централите с договори за задължително изкупуване – дългосрочните договори с ТЕЦ в комплекса Марица Изток, договорите за изкупуване на електрическата енергия от ВЕИ и ангажиментите за подкрепа на централи с постигнати показатели за високоефективно комбинирано производство.

Според КНСБ моделът НЕК да е единствен обществен доставчик на електроенергия не работи и е дошло време НЕК да участва основно на либерализирания пазар като един от играчите и да продава това, което произвежда, да генерира печалби и да погасява задължения.

Разходите за персонал в НЕК са под два процента, сочат данните на синдиката, което означава, че резервите за намаляване на разходите в системата не могат да се търсят по това перо.

Работещите в дружествата от сектор енергетика нямат никаква вина пред обществото и не желаят да плащат за чужди управленчески и политически грешки, пише още в позицията на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Основният въпрос е защо НЕК не изнася тока - http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/Dokazatelstva/Electricity%20Export%202015%20Prediction%20-%20Copy.jpg тоест ако НЕК изнася тока и това е вярно ''Според Велев, ако бъдат освободени 1/3 от служителите на БЕХ, ще бъдат спестени 250 млн. лева'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-velev-zloupotrebi-i-razhishteniia-povishavat-cenata-na-toka-196870/ плюс това - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/накрая тока даже трябва да се намали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още