Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Контрабандата на цигари спадна до нов рекорд от 3,3%

Приходите от акцизи растат, обяви директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов

Контрабандата на цигари спадна до нов рекорд от 3,3%

Снимка: Pixabay

Незаконните цигари за третото тримесечие на 2019 г. са намалели с 0,1% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и 2% спрямо третото тримесечие на 2018 г. Това показват резултатите от проучването на пазара чрез събиране и анализ на "празни кутии от цигари", изготвено от петте най-големи фирми, които произвеждат и внасят тютюневи изделия. То е направено в 20 града в страната, като за целта се събират всички изхвърлени кутии от цигари.  

Непредназначените за вътрешния пазар цигари са 3,3% за третото тримесечие на 2019 г., показват още данните. Това е ново най-ниско ниво на контрабандни цигари, измерено от 2010 година насам. 

Още по темата

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който присъства по време представянето на проучването, заяви, цитиран от БТА, че съвместната работа през тази година е дала успешните резултати. Ясно се очертават проблемните зони - в градовете, които са в близост до границите, има по-голям процент на контрабандните цигари, допълни министърът.

Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов каза, че за януари - ноември тази година брутните приходи от акциз върху тютюневите изделия са 2,501 млрд. лева, което е със 177 млн. лева повече от постъпилите приходи за същия период на миналата година или 7,7% ръст при непроменена акцизна ставка. Сумата е със 150 млн. лева повече от планираното в бюджета в началото на година или 6,4 на сто ръст на планираните приходи от тютюневи изделия, посочи Костов.

Темата с контрабандните цигари от години е повод за гордост на премиера Бойко Борисов. И днес той не пропусна да се похвали с данните в социалните мрежи. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет