IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кооперации обработват 17% от земеделските площи у нас

Условията за големите арендатори у нас са по-добри, но и кооперациите могат да оцелеят, ако проявяват повече грижа за своите членове, смята земеделец

12:25 | 19.10.12 г.
Кооперации обработват 17% от земеделските площи у нас

Общо 75% от земеделските производители в България са в кооперации, съобщи Васил Петров, член на Националния управителен съвет на Съюза на земеделски кооперации, цитиран от БТА. Данните на Петров са, че 17% от обработваемите площи в страната се обработват именно от кооперациите.

Има и кооператори, които напускат и продават земите си на арендаторите, които предлагат цени от 700-800 лева на декар, допълни още той.

За Васил Петров, който е председател на земеделска кооперация в Плевенско, условията за големите арендатори у нас са по-добри, но и кооперациите могат да оцелеят, ако проявяват повече грижа за своите членове.

На базата на своя опит Петров препоръчва кооперациите да актуализират дяловия си капитал и да се раздават дивиденти на членовете. „Кооперацията е направена от хората и работи за хората“, обясни той.

С получените печалби кооперациите да обновяват техниката, което ще подобри качеството на извършваните дейности, допълни още земеделецът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още