Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КПКОНПИ проверява министъра на образованието и председателя на КЗП

Антикорупционната комисия се сезира за конфликт на интереси на Красимир Вълчев и Димитър Маргаритов заради обща дейност на съпругите им

КПКОНПИ проверява министъра на образованието и председателя на КЗП

Сотир Цацаров е председател на КПКОНПИ. Снимка: Архив на Прокуратурата

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ ) проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, пише на сайта на комисията.

Още по темата

Производството е образувано по публикации в медиите, съобщават от антикорупционната комисия с председател Сотир Цацаров.

Според изнесеното в материалите изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова-Маргаритова е кума на Вълчев и същевременно съдружничка със съпругата му в консултантското дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от Министерството на образованието и науката, а всички нови учебници на издателската група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020-2021 година са одобрени от министъра на образованието.

Освен това, съпругата на министър Вълчев е собственик и на пиар агенцията „ПР енд ивент консултинг“ АД и откакто Димитър Маргаритов е председател на КЗП от бюджета на комисията са изхарчени около 100 хил. лева за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири. Те са били за самата комисия и за Европейския потребителски център в България. Публикувани са и факсимилета на договор за около 35 хил. лева.

От антикорупционната комисия изрично уточняват, че по смисъла на закона съпругата на министъра и шефът на КЗП са свързани лица.

Каквото и да е решението на КПКОНПИ, то подлежи на съдебен контрол.

От пресслужбата на Комисията за защита на потребителите съобщават, че председателят Димитър Маргаритов е удовлетворен от факта за започване на проверката.

"КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода на проверката. Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството", коментират още от оргтанизацията.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Накъде след ударното повишаване на учителските заплати?