IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори ще могат да запорират сметки на длъжници в държавите от ЕС

С промени в ГПК ще се въведе процедурата за европейска заповед за запор на банкови сметки, разписана в регламент на ЕС от 2014 г.

11:35 | 11.08.16 г.
Кредитори ще могат да запорират сметки на длъжници в държавите от ЕС

Кредиторите ще могат да запорират сметки на длъжници в държавите от Европейския съюз (ЕС) Това ще стане с промени в Гражданско-процесуалния кодекс, публикувани за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Срокът за подаване на становища е 26 август.

Поправките в закона предвиждат да се даде възможност кредиторите да поискат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници. Това ще улесни трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела, посочват от Министерството на правосъдието.

Промените са свързани с европейски регламент от 2014 г., с който се създава процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки.

Регламентът, който е директно приложим във всички държави членки от 18 януари 2017 г., установява европейска процедура при трансгранични дела, която дава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки, подчертават от Министерството.

Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава членка.

За трансгранично се счита и дело, при което съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга.

С поправките ще се даде възможност на кредиторите и да имат правото да искат издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение.

В европейския регламент е разписано също така, че всяка държава членка на ЕС трябва да определи орган, който да получава от съдилищата в останалите държави членки искания за информация относно банкови сметки на длъжници. Проектът за законови промени предлага информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от държавните съдебни изпълнители към Софийския районен съд.

С поправките се дава право на длъжниците да оспорват отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители. Те също са компетентният орган за изпълнение на заповедите за запор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още