IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ предлага представители на работодатели да се включат в състава на ДКЕВР

Бизнес организацията настоява за изготвяне на антикризисен план, който да отчита интересите на индустрията

10:23 | 20.03.14 г.
КРИБ предлага представители на работодатели да се включат в състава на ДКЕВР

Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) настоява за включване на представители на национално представителните организации на работодателите в състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по примера на НОИ и НЗОК, напомняйки, че кабинетът е обещал засилен граждански контрол върху Комисията.

Търговските спорове между държавата и търговските дружества се решават чрез преговори или в съда, а не в медиите, пише още в позицията на работодателската организация.

„Задълженията на държавните дружества следва да се третират по същия начин както задълженията на частните. В този смисъл задълженията на държавната НЕК не са по-различни от задълженията на електроснабдителните дружества и не следва да има дискриминационно третиране“, смятат от бизнес организацията.

От КРИБ подкрепят и искането на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори за по-голяма институционална устойчивост в сектор „енергетика“.

Методиката за определяне на цената на тока е дълбоко погрешна и ще доведе до рязкото й повишаване, както и до неизбежен фалит на НЕК, пише още в позицията. В момента обаче НЕК е в състояние на фактическа несъстоятелност, а цената на тока скоро ще достигне исторически връх, посочват от организацията. Оттам изказват загриженост, че тези процеси ще доведат до срив на българската икономика.

С оглед избягването на такъв катастрофален за българската икономика сценарий, КРИБ настоява за спешно изготвяне на антикризисен план, който чрез краткосрочни и дългосрочни мерки да отчита интересите на всички заинтересовани страни и преди всичко интересите на българската индустрия.

Позицията на БСК по темата можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още