IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба предлага смесени предприятия да дистрибутират местни стоки

Целта е да бъде увеличен експортът на ром, пури и кафе

16:07 | 06.11.15 г.
<p>
	Линия за производство на ром в Хавана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Линия за производство на ром в Хавана. Снимка: Ройтерс

Куба предлага създаването на смесени предприятия за дистрибуция на местни стоки. Целта е да бъде увеличен износът за България на кубински ром, пури, кафе и други продукти. Това са обсъдили на среща в Хавана министърът на хранителната промишленост на Куба Мария дел Кармен Консепсион и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Куба има желание отново да внася български хранителни продукти, както и да развива смесени предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост, е заявила Кармен Консепсион.

В страната вече навлизат чуждестранни компании със смесено участие, например тази на френската “Перно Рикар” за дистрибуцията на кубински ром. Страната вече има 11 подобни проекта и са подготвени 14 нови в производствени дейности на хранителната промишленост като млечни и месни продукти, кафе, мелнична промишленост, алкохолни и безалкохолни напитки, консерви.

Божидар Лукарски е предложил да бъде възстановено производството на българско кисело мляко за кубинския пазар от държавната фирма Ел Би Булгарикум, собственост на Министерство на икономиката. Изпълнителният директор на фирмата Слави Ангелов е започнал разговори за това с представители на кубински контрагенти, съобщи икономическото министерство.

Кубинските представители са поканили български хранителни фирми да участват в панаира на храните в Куба през юли 2016 г.

Българските предприятия от бизнес-делегацията в Хавана са представили своите възможности на среща на Лукарски с шефа на Търговската камара на Куба Орландо Ернандес Гийен. Българските компании предлагат производство на фискални устройства и подмяна на водопроводни тръби по безизкопна технология.

От наемане на голям брой кубински програмисти, тъй като страната има добра школа за подготовка на компютърни специалисти, се интересува българската компания от високотехнологичния сектор “Айсиджен”. Министър Лукарски се е  ангажирал да работи за подготовката на споразумение за обмен на специалисти между университетите на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още