Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кунчев: Проблемът не е в "зелените коридори", а в забавените доставки

Забавянето на ваксините не е нещо неочаквано, коментира вирусологът проф. Радостина Александрова

Кунчев: Проблемът не е в "зелените коридори", а в забавените доставки

Снимка: Eric Lee /Bloomberg

Проблемът не е в „зелените коридори“ за ваксинация, а в забавените доставки. Това каза в предаването „Неделя 150“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Според него проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, фирмите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина, коментира той.

„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на AstraZeneca, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“, обясни здравният инспектор. 

Още по темата

По думите му българската здравна система е в състояние да имунизира между 500 000 и 1 млн. души месечно, „което е супер темп, само материалът трябва да го има“. 

Ангел Кунчев посочи, че се намираме в процес на повишаване на заболеваемостта, но тъй като темпът на нарастване е нисък, това дава възможност „да сме по-демократични в отпускане на мерките“. По думите му този ръст на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или по-твърдите мерки, на тяхното спазване или неспазване, колкото на наличието на новия вариант на вируса.

„Доказва се, че при спазване на правилата, работата на хотелите и заведенията в тях не създава допълнителен риск. Но ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане“, каза Кунчев. И допълни, че посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. „Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22.30 часа, с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“. 

Темата със затруднените доставки на ваксинните коментира и вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея забавянето на ваксините не е нещо неочаквано.

„Още в самото начало компаниите предупредиха, че доставките няма как да бъдат толкова ритмични и редовни, колкото на нас ни се иска", заяви тя по Нова телевизия.

Професорът обясни, че вече има над 15 000 мутации на Covid-19. "Това не бива да ни изненадва. Най-естественото за вируса е да се изменя. Голяма част от мутациите са неутрални", каза специалистът и допълни, че до момента знаем, че ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Умните държавни администрации преоритизират групите за ваксиниране. Простите като у нас са падари на стадо. Не е България, а е Блееария.
1
 
4
 
4
преди 1 месец
„което е супер темп, само материалът трябва да го има“.
ДА обаче '' МАТЕРИАЛЪТ '' не иска да се ваксинира !Как да обясним провала?Проблема е в ''забавените доставки'' !
https://www.facebook.com/penka.shahanska/videos/10219174607703598
2
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Кунчев,проблемът не е в зелените коридори,а в зеленясалите ви мозъчни образУвания,които,обаче,по ирония, давайки простор на глупавите ви словесни изстъпления,в средата на м.януари2021г.,изръсиха нещо,което пък съвсем убягна от зеленясалите мозъци на Стадото,ЧЕ ВСИЧКИ ШАЛОВЕ,ШЛЕМОВЕ И МАСКИ,КОИТО СА НОСЕНИ В ДЪРЖАВАТА НИ(!),НЕ ПРЕДПАЗВАЛИ ВЪОБЩЕ ОТ КОВИД-19,ама сега имало някакви нови маски,които...маматаситракат-бягайте и купувайте!Знаете ли,Свети Трима Безмозъчници,какво ознчава това?!ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ОТ МАРТ 2020Г,ДО ПОНЕ,СРЕДАТА НА ЯНУАРИ,ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СТРАНАТА СЪВСЕМ СВОБОДНО СЕ "ЗАРАЗЯВАЛО" С ВИРУСА И СЪГЛАСНО ВАШИТЕ ПРОКОБИ,ОТДАВНА ДА БЕ СЕ ИЗПОТРЪШКАЛО ПО УЛИЦИТЕ И ИЗЧЕЗНАЛО В ГРОБИЩАТА!!!Ето това означава,ПО ВАШИТЕ ПРОКОБИ!Ама,нищо такова не стана,КОЕТО НЕДВУСМИСЛЕНО ПОКАЗВА ЦЯЛАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА ДРЪНКАНИЦИТЕ ВИ ОТНОСНО СТРАШИЛИЩЕТО КОВИД-19!Това означава,че за това време,цялото население на страната,ВЕЧЕ СЕ Е СРЕЩНАЛО С ВИРУСА И ЕФЕКТЪТ ОТ ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ВИДИМ - ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА,ВЪОБЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ ЗА ТОВА ,ЕДНА СРАВНИТЕЛНО МАЛКА ЧАСТ Е ПРЕКАРЛА ЛЕКО БОЛЕСТТА У ДОМА И СЪВСЕМ МАЛКО СА БИЛИ ТЕЖКО БОЛЕДУВАЛИТЕ,НЯКОИ ОТ КОИТО,ПОЧИНАЛИ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!И тук възникват два въпроса-1) къде изчезнаха всички други болести и техните жертви и не попълват ли тези жертви отчетите ви за починали от коронавируса?. И..2).така изложената реална картина на ситуацита в старната ни,НЕ ОЗНАЧАВА ЛИ,ЧЕ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ МЕРКИ И ОГРАНИЧЕНИЕ,КОИТО СЕ НАЛАГАТ,СА АБСОЛЮТНО БЕЗСМИСЛЕНИ И НЕНУЖНИ И ДАЖЕ,ВРЕДНИ И ЧИЕТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ЕДНО-УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКАТА БИОМАСА И СРИВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА!!!

Крайно време е да се премахнат всичи тези ненужни и вредни мерки и страната да премине към предишния си ,СПАСИТЕЛЕН И ЗА ИКОНОМИКАТА И ЗА ЧОВЕШКИТЕ СЪЩЕСТВА НАЧИН НА ЖИВОТ!!!
4
 
3
 
2
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
гледай си козите , иде март и е време да садиш пипер и лобода ... не се упражнявай по теми несвойствени и мътни за спиртосаното ти ежедневие ...
4
 
4
 
1
преди 1 месец
„И от трите типа ваксини сме взели почти по еднакво количество - по около 3-4 млн. дози. Спряхме се на AstraZeneca, защото имаше данни, че първа ще получи разрешение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява много по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на ваксините, водехме се от качеството и колко лесно се работи с тях“, обясни здравният инспектор.

Освен да го напсуваш на майка , какво друго зслужава тоя ... ?!

Още от Икономика и политика
Програма преквалифицира хора за ИТ сектора