IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към 400 хил. чужденци са посетили България по Великденските празници

По-голямата част са от съседни държави - Румъния, Гърция, Македония и Сърбия, коментира министърът на туризма

13:35 | 14.05.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

350-400 хил. чужденци са посетили България по време на празничните дни около Великден. Това представлява ръст от 15%, посочи министърът на транспорта Николина Ангелкова пред "Дарик Радио".

Горе-долу същият е броят и на българите, които са пътували извън страната за тези почивни дни, сочат още предварителните данни на Министерството на туризма.

По-голямата част от чужденците са от съседни държави - Румъния, Гърция, Македония и Сърбия.

Ангелкова очаква ръст на туристите и в дните около 24 май, както и за 28 май, когато се отбелязва Денят на розата. Този ден предизвиква много голям интерес от чуждите граждани, основно от Азия - Япония, уточни министърът.

През миналата година за началото на розобера в страната са били пристигнали 200 - 300 хил. чужденци, привлечени от ритуала, който може да се види само в България. "Това наистина е нещо уникално за нашата страна", каза още Ангелкова.

Министърът посочи, че продължава работата по създаването на регистър на фестивалите и до момента вече е събрана информация за 680 фестивала, част от които е и Денят на розата. След като данните се обработят, те ще бъдат качени онлайн и ще бъдат част от общия туристически регистър на страната.

Тези събития разнообразяват туристическото преживяване и носят добавена стойност на туристическия продукт, категорична беше Николина Ангелкова.

Зимният туризъм придобива все по-голяма популярност, отчете още министърът. По данни на Министерството през този сезон е имало ръст на туристите от 4,5 на сто до 1,2 млн., макар и времето да е било меко. Увеличеният брой туристи на фона на изключително силния сезон 2014/2015 година, когато туристите са имали ръст от 8%, е много показателен за интереса към зимните ни курорти, допълни тя.

Банско е най-предпочитаният курорт за чуждите туристи, а българите предпочитат Пампорово, сочи още статистиката.

Ангелкова припомни, че работна група разработва стратегия за развитието на зимния туризъм у нас, а специална подгрупа отговаря за ски туризма. Те трябва да дадат становище за модернизиране и изграждането на нови съоръжения в курортите, сред които е и вторият лифт на Банско, който предизвиква сериозна полемика. 

Ангелкова е категорична, че все още няма заявено инвестиционно намерение за изграждане на нов лифт в Банско. 

Правилата за къмпингуване също са обект на дискусии в работна група, стана ясно още от думите на министъра на туризма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
"350-400 хил. чужденци са посетили България по време на празничните дни около Великден. Това представлява ръст от 15%..."Разлика от 50 хил. е таман тия 15% ръст!!!! Ако са 375, кажи така, но такъв диапазан е несириозно да се ползва, както и 200-300?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
Да видим къде ще почиваме за 24-ти Май, те почти дойдоха следващите празници. Добре ще е да се ограничи пътуването на българите и да ги накараме да останат на почивка у нас, да се стимулира бизнеса тук, а не в Гърция например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още