Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК поиска от търговци на горива да не споделят информация с конкуренцията

С решението си регулаторът прекратява производството по делото за картел в сектора

КЗК поиска от търговци на горива да не споделят информация с конкуренцията

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поиска от шест търгуващи с горива компании да гарантират, че са предприели мерки срещу споделяне на търговска информация с конкуренцията.

Това е резултатът от започналото миналата година разследване дали на българския пазар има картел на горивата.

Тогава КЗК провери дейността на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Лукойл България” ЕООД и сдружение „Българска петролна и газова асоциация“. В рамките на проучването бяха извършени проверки на място и отправени  искания за предоставяне на информация.

С Определение от октомври 2016 г. КЗК предяви твърдения на „Лукойл България”, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“ и „Петрол“ за извършено нарушение на ЗЗК - забранено споразумение или съгласувана практика за обмен на ценова информация. Междувременно „Ромпетрол“ отпаднаха от обвиненията. 

Разследваните компании тогава изпратиха възражения срещу твърденията за извършено нарушение.

Според „Лукойл“ в хода на производството не са събрани достатъчно и безспорни доказателства. ЕКО считаше, че доказателствата не подкрепят правната квалификация на нарушението. „Шел България“ твърдеше, че не е нарушило ЗЗК. ОМВ отхвърли всички обвинения като неправилни и неоснователни.

„НИС Петрол“ изтъкна, че твърденията за извършено нарушение не са подкрепени с изчерпателни доказателства, а „Петрол“ АД заявяви, че предявените му твърдения са неоснователни.

Комисията разследва и вътрешни мейли между служители на компаниите, в които се коментират промени на собствените цени и на тези на конкуренцията. Установени са мейли между конкуренти. Също и контакти на служители, преминали от една компания в друга, със старите им колеги.

Със съкращения КЗК цитира мейли за предстоящи цени на конкуренцията, информация, че служители от обект на една компания питат по телефона обект на друга за цени. От една компания на друга се разпращат данни за пазарни дялове.

Компаниите са изслушани на  открито заседание на 20 март 2017 г. и информират, че следят внимателно цените на конкуренцията като  обикалят обектите й. Някои въвеждат данните във вътрешни системи.  Българската петролна и газова асоциация (БПГА) пък заявява, че българският пазар е един от най-конкурентните в ЕС поради наличието на голям брой вносители и търговци на горива.

Днес КЗК информира, че според извършения анализ са установени пазарни условия, „опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им“.

Още по темата

Комисията смята, че независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирано максимално, с оглед обективните характеристики на пазара. Според регулатора е от „фундаментално значение“ да бъдат наложени  конкретни задължения на търгуващите с горива компании.

КЗК задължава шест компании - „Лукойл България”, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“ , „НИС Петрол“ и „Петрол“  в срок до 30 дни да гарантират:

- забрана на  контакти и обмен на информация  с дружества - конкуренти и техните служители;

- забрана на  контакти между служителите на  собствените и конкурентните бензиностанции;

- забрана на  обсъждане, получаване или предоставяне  на търговска информация в  рамките на работата в Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“;

- дисциплинарно наказание – уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация.

Забраните са предложени от разследваните от КЗК компании. 

С решението си днес Комисията прекратява производството по преписка 98/25.02.2016. Това е номерът на производството, с което регулаторът започна разследване срещу търговците на горива във връзка със съмнеия за картелни споразумения на пазара, които се появиха след секторния анализ на пазара на горива. 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
7
 
14
преди 3 години
Хахах - минаха изборите! Е, скъпи сънародници - избрахте си ги!
2
 
4
 
13
преди 3 години
Няма профилна снимка
За нищо не служи това КЗК, само пари лапат. Един Марешки им свърши работата,която те години наред не могат да свършат. Време е вече за закриване на КЗК!
0
 
12
 
12
преди 3 години
Няма профилна снимка
КЗК е част от картела, главният прокурор е част от картела, щом "не вижда" как бандитите си играят с държавата... Държавата е картела, а картелът е държавата. В други страни използват термина като синоним на мафия. Просто и ясно.
0
 
7
 
11
преди 3 години
0
 
12
 
10
преди 3 години
Няма профилна снимка
Хайде сега г-н "прокурора" лобист няма ли да вземе да се "самосезира" срещу КЗК за влияние върху членовете на комисията от разследваните...

Задминахте цирк Балкански вече....

Още от Икономика и политика
МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване