Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК проверява защо горивата не поевтиняха с повече заради срива на петролните цени

Антимонополният орган се самосезира по сигнал на прокуратурата

КЗК проверява защо горивата не поевтиняха с повече заради срива на петролните цени

Снимка: gettyimages

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка за това как се определят цените на масовите автомобилни горива. Ще бъдат проверени всички етапи - от производството до бензиностанцията, става ясно от решение на Комисията, публикувано днес.

Проверката ще обхване „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Лукойл България“, „Сакса“, „Инса Ойл“, „Ромпетрол България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“, „Петрол“ и „Трейднет Варна. 

Още по темата

Повод за образуваното производството e постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура (ВАП), според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%). Към писмото на Върховна административна прокуратура е приложен и сигнал от гражданин, в който се твърди, че се извършва спекула с цените на дребно на горивата в страната, предвид понижението на цените на суровия нефт на световния пазар.

Към сигнала са приложени анализи от Агенция „Митници” за динамиката на средните продажни цени на бензин и дизел в обектите на следните вериги: „Лукойл”, „Петрол”, „Шел”, „Еко”, ОМВ, „Круиз”, „Ромпетрол”, „VM Petrolium” и „Газпром”. Представени са данни и относно средните цени на горивата, освобождавани за потребление от данъчните складове.

Според анализа на  Агенция „Митници” спадът на цената на суровината е започнал около 06.03.2020 г. и е свързан с COVID-19 и мерките и ограниченията, които държавите по света са предприели за недопускане на неговото разпространение. Цените на горивата в обектите за разпространение към крайни потребители (бензиностанции) са реагирали на промяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.).

На база представените общи усреднени данни Комисията е съпоставила на седмична база (1-4 седмица на м. март) средните крайни цени на бензин и дизел при освобождаването им от данъчни складове и средните крайни цени на бензиностанции по видове горива. От съпоставката става ясно, че понижението на средните цени на дребно на бензин и дизел плавно следва понижението на средните цени на горивата при освобождаването им от данъчни складове. Въпреки това остават опасенията в публичното пространство, че същите са в несъответствие със значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и са в резултат на наличието на антиконкурентни практики на съответните пазари, посочва се в решението на КЗК.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
7
 
3
преди 5 месеца
На ''антимонополния орган " му е през показалката ...
0
 
6
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това вече сме го гледали и не верваме!
0
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Да се обзаложим ли, че КЗК няма да открие нередности?

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията