IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП проверява търговците преди Великденските празници

Следи се за произхода на продаваните стоки и коректността при анонсирането и провеждането на кампаниите за намаления

11:07 | 02.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството във връзка с предстоящите Великденски празници, съобщиха от Комисията.

Контролният орган следи за коректността при анонсирането и провеждането на кампаниите за намаления и промоции. Обект на контрол е и ясният При нарушения глобите може да стигнат и 50 хил. лева.

Комисията ще проверява и дали търговците правят истински намаления. По закон търговецът е длъжен да е продавал стоката на старата цена поне 30 дни преди намалението. Когато по документи се установи, че е повишена цената няколко дни преди намалението, това е нелоялна търговска практика. В интернет търговията този принцип не е уреден законодателно, затова КЗП наблюдава онлайн търговците в дните и седмиците преди големите празници и анонсираните от тях кампании. Когато търговецът вдигне цената няколко дни преди намалението, и посочва 30, 50 или повече процента нереална отстъпка, КЗП го санкционира за нелоялна търговска практика. 

Обмисля се сформиране на съвместни екипи с представители на Българската агенция по безопасност на храните, на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и на общините по места за извършване на проверки по пазарите, където се предлагат най-често търсените стоки за предстоящите празници през пролетта.

Според КЗП по време на зимния туристически сезон не е имало някакви сериозни сътресения, а засилените инспекции по Черноморието започват през май.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още