Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Богданов: След мораториума цените ще се вдигнат повече заради загуби на дружествата

30 години решаваме социалните проблеми, като удряме с тежкия чук по пазарната логика, коментира икономистът

Л. Богданов: След мораториума цените ще се вдигнат повече заради загуби на дружествата

Снимка: Investor.bg

Вече 30 години решаваме социалните проблеми, като удряме с тежкия чук и тоягата по пазарната логика, по икономическата логика. Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика. Според него мораториумът върху цените на тока, водата и парното удря по авторитета на КЕВР като независим регулатор.

Още по темата

„Има психоза за цените на тока и парното, а никой не се вълнува от хората, които се отопляват с други енергийни източници“, посочи икономистът.

По думите му има рефлекс от по-ранните години на прехода и фиксация единствено върху цените на тока и парното.

„Има някаква полумистична ситуация винаги, когато се заговори за цените. Това се усилва и от медиен шум, от някакъв създаден драматизъм“, коментира Богданов и потвърди, че цялата идея на политическа и социална политика се свежда до това „да не се пипат цените“.

Той вижда проблема в отказа да имаме ефективна система за подпомагане на енергийно бедните, което блокира икономическата логика при определянето на цените на енергията.

„Вместо да се пипат цените, модерният начин на управление предполага добра система за подпомагане на хората, които имат затруднения да заплащат отоплението си – например чрез по-широка и добре структурирана програма за енергийни помощи за компенсация на поскъпналата енергия“, предлага икономистът.

Той прогнозира, че „тръгваме към ситуация, в която за всеки сектор, за всяка стока ще има подобен дебат“, когато се търси решение през намаляването на ДДС. Икономистът определи това като „опасна стъпка“.

„Напълно е възможно в рамките на съществуващото законодателство, а не със странен мораториум, да се използват резерви вътре в електроенергийната система“, поясни Лъчезар Богданов и напомни, че част от предприятията, които произвеждат ток, имат рекордни печалби и те могат да се използват за компенсация на бизнеса.

„Част от този ресурс – това са държавни компании, може да бъде използван за компенсация на бизнеса, включително на разходите на електро-разпределителните дружества (ЕРП), заради които беше искано това увеличение на цената. Сега цените са задържани с мораториума, а след това ще трябва да се повишат в по-голяма степен заради натрупани загуби на дружествата“, предупреди икономистът.

Лъчезар Богданов акцентира върху това, че или през механизми вътре в енергийната система, или директно през бюджета – с фискална мярка за вид държавна помощ, трябва да стане вливане на ресурс в системата.

„Някакъв вид държавна помощ, която да компенсира тези пазарни промени и повишаването на разходи за енергия. Няма как правителството да избегне, да заобиколи тази нужда“, смята главният икономист на ИПИ и препоръча това да стане с промени в Бюджет 2022.

Той обясни, че мораториумът като акт удря по авторитета на КЕВР като независим регулатор, защото трябва да има доверие към експертизата на неговия състав. Богданов каза, че е притеснително, ако има съмнение в неговата безпристрастност и знания.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
преди 1 месец
Кирчо да му мисли после какво го чака. Империята отвръща на удара :)))
0
 
6
 
3
abdul до: redcretin
преди 1 месец
Няма профилна снимка
точно така. Компромис с инфраструктурата е позволен само по отношение на изходящите трасета.. подобно пак на любимата съседка гърция. Как па една авария не стана на някой извеждащ електропровод..
1
 
8
 
2
redcretin до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И режим на тока. Докато нЕкои го продават навън.
0
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
чудесно, значи дружествата трябва да бъдат принудени да инкасират загубите. А в случай на неизпълнение на договорите т.е. режим на тока или занемаряване на инфраструктурата, концесионните им договори трябва да бъдат прекратени НАВРЕМЕ. Т.е. преди да декапитализират окончателно.

Още от Икономика и политика
Цената на тока продължава да държи високи производствените цени