IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор, заяви премиерът

19:22 | 19.12.21 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви. Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването "120 минути" по bTV.

„Действаме конструктивно. Не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини, че ще се вдигнат цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим“, заяви Петков.

„Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга", заяви Петков. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените", уточни той.

Дотации за бизнеса заради тока

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с енергийния министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, информира Кирил Петков.

Петков обеща подпомагане на бизнеса за цената на тока, но в определени рамки. Очаква се помощта да бъде процент от цената на електричеството.

„Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията", каза Петков и допълни, че ще бъде въведен "под и таван" и фирмите, които попадат между тях, че ще получат помощ.

„Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорения газ, кийто сме могли да купим“, посочи още Кирил Петков.

„Искаме да проверим какво става с азерския газ, откъде идва пикът при цените на тока", коментира Петков. В кабинета обсъждат как да купят целия азерски газ, който е договорен, който в момента е с 60% по-евтин от синьото гориво, което купуваме от "Газпром" в момента. "Така дупката, която ще трябва да менажираме ще е различна", каза Петков.

"Газпром" едва ли ще се съгласи да предоговаря цената на газа, тъй като договорът им България изтича следващата година, коментира Петков.

Промени в КЕВР

Парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат, коментира още Петков.

„КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които в момента не изпълнява. Може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитора и те да си вършат работата", допълни премиерът.

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза още премиерът и допълни, че се надява той сам да си подаде оставката. "Надявам се, че ще си тръгне сам. Бих го поздравил, ако го направи. Ще спести много време, но решението е негово", заяви премиерът. Премиерът отбеляза, че главният прокурор няма имунитет и може да бъде подведен под наказателна отговорност, "ако е направил корупционно нарушение".

Предвиждат се промени в антикорупционната комисия, както и във Висшия съдебен съвет и инспектората.

Планът за възстановяване

Няма да се наложи да се пренаписва Плана за възстановяване, а само да се нанесат промени в няколко глави. По време на обсъждането на Плана в Брюксел страната ни е била похвалена за мерките, които ще бъдат предприети в областта на върховенството на закона и правосъдната система, каза Петков.

"Искаме много силна антикорупционна агенция, която да се случи в следващите няколко седмици. Когато дадем други правомощия на КПКОНПИ и друга възможност за разследване и те могат да обжалват, ако прокуратурата не повдигне обвинение", обясни премиерът. Това не прави КПКОНПИ конкуренция на прокуратурата, но ако прокурор е избрал да не повдига обвинение по събрани от Комисията доказателства, тя ще може да обжалва", каза Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Energy_Trader
преди 2 години
Мерките, които Петков предлага, за жалост е много вероятно да имат обратен ефект. Пазарите търгуват разрушаване на потреблението в момента, тоест нужно е mw потребление да отпаднат благодарение на високи цени. Така че ако се направи тази субсидия пазарът моментално ще се вдигне със същата сума, за да отпаднат същите потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
И на мен така ми се струва.ДБ я влезат вече в парламента я не,БСП-то и те на командно дишане, да не са луди да си ритат столчето толкоз скоро.Ще правят ще струват, ще замазват, но ще гледат да се застоят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
съмнявам се за напролет , трябва нещо много да се обърка ... минимум 2 години , до местните избори ... няма причина за по-рано ... и ако там спечелят голяма подкрепа от ПП , напълно възможно да направят избори за да си увеличат парламентарната група и да се освободят от цоциалистите , които ще са изтрити от политическата карта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Ясно, нови избори напролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още