Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Борисов: Има идея за обезщетение на бизнеса с процент от оборота

Ще има пакет от мерки за компенсация за административно затворените сектори и хората, съобщи министърът на икономиката

Л. Борисов: Има идея за обезщетение на бизнеса с процент от оборота

Снимка: freeimages

Търсехме баланс между строгостта на мерките и икономиката. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов по повод наложените противоепидемични мерки.

Още по темата

„Аз като министър на икономиката не исках да има затваряне в сектор "Икономика", но важното е, че това ще бъде само за три седмици, така че на 21 декември бизнесът отново ще работи. Поехме този ангажимент. Все пак трябва да се съобразим и с епидемиологичната обстановка и да мислим за здравето на хората“, коментира той.

Борисов изчисли, че по най-песимистичния сценарий загубите ще са над 1 млрд. лева. По думите му има идея работодателите да бъдат компенсирани с процент на база оборота от миналата година.

Министърът подчерта, че трябва да бъдем солидарни към лекарите, като отбеляза, че в момента има 2000 лекари, които не могат да ходят на работа, защото са заболели от коронавирус.

"За да имаме здрава икономика, трябва да имаме и здрав народ, така че постигнахме баланс да имаме и свобода в икономиката, за да има малко затворени сектори", е мнението на Борисов и посочи, че основният затворен сектор е ресторантьорството, но подчерта, че търговията без моловете ще продължи. Той съобщи, че решението за повторното затваряне заради коронавирусната пандемия е взето след много дълбоки анализи – статистически и икономически и мнението на Оперативния щаб.

Министърът е категоричен, че мерките са навременни. "Тези мерки се взимат, когато заболелите станат 600 на 100 хиляди. Това направиха всички европейски държави, разбира се, при тях пандемията тръгна малко по-рано. В момента, в който България достигне този показател, се наложи да вземем тези мерки", поясни Борисов.

Министърът на икономиката каза, че трябва да се инвестират около 350 до 400 милиона лева минимум, за да се подпомогне икономиката.

Той прогнозира, че след предприетите мерки в структурата на БВП ще има намаление, което според най-песимистичния сценарий ще е 1 млрд. лева, но е убеден, че това може да се компенсира.

Лъчезар Борисов определи мярката на социалното министерство, стана известна като 24 лева на ден, като много добра за административно затворените сектори.

"Осигурили сме бюджет, с който мярката да започне да работи веднага, средства ще има, така че мярката да бъде изпълнена докрай и да докосне всички засегнати браншове", увери Лъчезар Борисов и припомни, че тези административни мерки ще бъдат само за три седмици.

Министърът обяви, че засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите.

Той разкри обаче, че ще има и други мерки и затова вече се разработва „доста сериозен пакет“. Вече се  предвижда да се компенсират разходите на някои от хората, които не могат да гледат своите деца и наемат детегледачки, даде пример Лъчезар Борисов.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Огромният скок на безработицата е в големите градове, отчитат анализатори