Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лозовите масиви в България се увеличават всяка година

Над 60 млн. литра е износът на вино

Лозовите масиви в България се увеличават всяка година

Снимка: МЗХГ

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините назад. В страната ни са засадени над 600 хил. дка лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 хил. дка, не без помощта на  Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов при ритуалното зарязване на лозя във винарска изба „Катаржина“  в местността „Бялата пръст“ край Свиленград.

Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период.  Тя е с бюджет  133 млн.  евро или 26-27 млн. евро за всяка година, информира агроминистерството. 

Още по темата

„По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 хил. евро, което не е малко. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения“, каза още Румен Порожанов.

„Миналата година реколтата беше  малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“, отбеляза министърът. Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен  основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия, САЩ и други страни.

Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 юни