Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

М. Писарска: Бизнесът трябва да подкрепя професионалните интереси на децата

Компаниите могат да развиват области, в които децата да могат да стажуват, препоръча директорът "Политики за децата" в Националната мрежа за децата

гледано: 2096   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Бизнесът може да обърне внимание на области, в които се развиват професионалните и индивидуални интереси на децата. Това препоръча в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мариана Писарска, директор "Политики за децата" в Националната мрежа за децата и член на Управителния съвет на Eurochild - Европейската мрежа за правата на децата.

„В началото на тази седмица започна програмата за отличаване на компании, които подкрепят децата и тяхното развитие. Първите три компании ( А1, „Лидл“ и „Уникредит Булбанк“) вече получиха своя сертификат “Компания – приятел на детето”, разказа Писарска и сподели, че има голям интерес сред бизнеса.

„Фирмите се ангажират в своите кампании, продукти и отношение към служителите си да проявяват най-висока отговорност по отношение на благосъстоянието на децата. Това може да се отнася за баланс между свободно и работно време, подкрепа за образователните цели на децата, отдих“, обясни Писарска.

Според нея децата имат нужда и от летни стажове и сезонна работа, стига те да са в области, които са интересни за тях и им помагат за бъдещата професионална реализация.

Още по темата

„Компаниите биха могли да развиват такива области, в които децата да могат да стажуват“, препоръча Писарска.

По думите ú българското законодателство е достатъчно добро, за да ограничава експлоатацията на деца и ученици на работното място, като добави, че до организацията не са достигали подобни сигнали.

Експертът посочи и негативните тенденции през последните десетилетия, срещу които работи Националната мрежа за децата.

„Всяко трето дете в България живее в риск от бедност и социално изключване – това са над 400 хиляди деца. Всяко трето няма подходящи обувки за сезона, учебни или спортни пособия. Основната причина за това е, че родителите нямат достатъчно добри доходи", каза Писарска.

Запитана за работата на Националната мрежа за децата в условията на пандемия, Писарска сподели, че това допълнително е затруднило действията на над 130-те нейни членове.

„Световна тенденция е гражданските организации, които се занимават с деца, да бъдат нападани в обществото, и това може да се види и в България", каза Писарска, но подчерта, че в условията на пандемия „хората се организираха помежду си и имаше много спонтанна подкрепа на нуждаещите се деца“.

Тя е на мнение обаче, че по отношение на мерките за децата и за родителите държавата не показа мащаб и амбиция да реагира адекватно на изключително трудната ситуация.

„Традиционно, държавата имаше хаотични действия и не с фокус върху децата и семействата“, смята Мариана Писарска.

Тя обясни, че от години Националната мрежа за децата работи със Столична община по въпроса с недостига на места в детските градини. „Трябват гъвкави мерки – политиците да се обърнат към бизнеса и компаниите, собственици на имоти и сграден фонд и да постигнат договореност – в Европа има такива примери“, съветва експертът

Според Писарска е имало негативи в дистанционното обучение в училищата в условията на пандемия, особено като баланс между учене и забавление. „В същото време това бяха месеци, в които и децата, и учителите се обучаваха в дигиталното общуване и работа, което бе положителен ефект,“ отбеляза тя.

Директорът "Политики за децата" в Националната мрежа за децата коментира и предложението на служебното правителство 30 хиляди ученици и педагогически персонал да почиват една седмица и да посещават туристически забележителности из България.

„Не знаем официално какви са критериите за подбора на учениците, които ще участват. Не смятам, че това е най-добрата мярка. Има преплитане на социалния елемент – да помогнем на деца, които имат нужда от такъв отдих, на учители също, а и да помогнем на икономиката. Може би трябва Министерският съвет да помисли малко повече над тази мярка. Трябва да са помисли как всички деца да имат достъп до качествен отдих и почивка“, препоръча Писарска.

Кои модели са най-добри за обучение на децата? Длъжник ли е обществото на децата?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Предвижда се сливане на комисии и отделяне на туризма в самостоятелна