IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Махат вредните храни от машините в училищата

В часовете по физическо ще влизат известни български спортисти, които в ролята на треньори ще провеждат часове с учениците

16:07 | 15.09.15 г.
Махат вредните храни от машините в училищата

Регионалните здравни испекции започват проверки и ще махат вредните храни от машините с храни за в училищата.

В училищата има машини, от които извират джънк фуд - снаксове, чипсове, вафли и това ще бъде прекратено. Това заяви здравният министър д-р Петър Московна дискусията „Здрави в училище“, организирана от в. „Труд“ и „24 часа“.

Това е само първа стъпка от правителствената програма „За здраво поколение“, която д-р Москов и спортният министър Красен Кралев оповестиха на събитието. А както здравният министър посочи, тя съдържа 3 генерални стълба: създаване на условия за активен начин на живот и развитие на двигателната култура на децата и учениците, вторият - създаване на навици за здравословно и правилно хранене и третият – масирана информационна кампания в училищата, насочена към учениците и в помощ на учителите.

„В момента сме на път да загубим битката с компютрите и електронните игри, отлеждаме малки тв зомбита, както наскоро ми каза един посланик на държава от ЕС“, заяви на дискусията Красен Кралев. За да обърне тази опасна тенденция, по предложение на спортния министър правителството въвежда трети час по физическо чрез обсъждани на второ четене законови промени. А за да запали още повече децата към спорта, екипът на Кралев предвижда в училищата да влизат известни български спортисти, които в ролята на треньори да провеждат атрактивни часове с учениците. Не както е в момента - третият час да минава на токчета и по дънки, само и само да се отметне, разказа Кралев.

Предстои Министерството на здравеопазването да представи проект за въвеждане на данък "вредни храни“. Идеята за новия данък беше представена от здравното министерство като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът му ще е между 3 и 10 на сто.

Водещият специалист по хранене и диететика проф. Донка Байкова пък посъветва родителите да заместят вредната закуска в полезна - примерно с различни мюсли, да се дава един банан или да се приготвя сандвич от дома, но с пълнозърнест хляб и пастет от извара, маслини и качествено филе. „Много тревожно е, че тестените закуски, които изместиха добрата идея за плод в училище, са пълни с Е-та! Това показват последните проучвания“, алармира проф. Байкова.

Следващата седмица във Facebook ще бъде отворена и страница под наслов "За здраво поколение", която цели да бъде в помощ на родителите. В нея ще се събират и сигнали за всякакъв вид нарушения относно това, което консумират децата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още