Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мария Габриел очаква суперкомпютърът в България да заработи до края на 2020 г.

През следващите месеци важен приоритет за българския еврокомисар ще е да защити бюджета, който ще управлява

Мария Габриел очаква суперкомпютърът в България да заработи до края на 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европа е едва 7% от световното население, но 20% от научните изследвания и иновациите в света произлизат от нея. Това каза по bTV българският еврокомисар Мария Габриел, която е с ресор „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж“. За нея е чест да ръководи ресора, където Европа е лидер, стана ясно от думите й.

Относно бюджетът, който ще управлява като еврокомисар, Гариел уточни, че той е амбициозен - за програмата „Хоризонт Европа“ съюзът ще отдели 100 млрд. евро, а за „Еразъм“ предложението на ЕК е за двойно увеличение – 30 млрд. евро. По думите на Габриел не парите са най-важното, а в какво ще бъдат инвестирани те. През следващите месеци важен приоритет за българския еврокомисар ще е да защити този бюджет, тъй като целта на страната ни е да инвестира в пробивни технологии и да се бори срещу изтичането на мозъци. 

Още по темата

„Досега 14 хиляди българи са се възползвали от програмата Еразъм. Знам, че младите българи ще харесат предложението ми и за „Зелен Еразъм“, коментира еврокомисарят. По думите ѝ едва 5,6% от програмата „Хоризонт Европа“ се усвояват от страните, присъединили се към ЕС след 2004 г.

Габриел заяви, че й се иска България и страните от Източна Европа да са по-активни по отношение на програмите, тъй като към момента едва 5,6% от бюджета на "Хоризонт 2020" се усвоява от 13-те държави членки, присъединили се след 2004 г.

По нейни думи България и Словакия са сред страните, които в последните години отбелязват бърз растеж по отношение на иновациите, но на общия фон това е крайно недостатъчно.

За суперкомпютъра Габриел заяви, че вече е сключено споразумението и страната ни е навлязла в оперативна фаза в края на ноември. Тя очаква, че до края на 2020 г. тези компютри трябва да започнат да работят.

„Моята цел бе компютърът да е европейски – това означава, че инвеститорите от другите части на Европа ще имат достъп до него, ще могат да ни предлагат решения“, коментира още Габриел.

Суперкомпютърът е възможност за конкретни ползи за хората - климатични условия, сигурността по пътищата и т. н. Това за нас се превръща в силен аргумент за привличане на инвестиции, защото инвеститорите от останалите части на Европа ще имат свободен достъп до него, да правят симулации и много по-бързо да предлагат решения, посочи още еврокомисарят.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
2
 
6
преди 2 години
Ей сега червенушковците ще ни обяснят че навремето България е била сила в производството на компютри, а именно побългарено копие на Епъл .
2
 
2
 
5
ing5rov до: Бидонойл
преди 2 години
ами тъй си е ...след маллоумната сделка за непроизведените но платени кеш фантоми , вече всичко е възможно ... просто тия пари трябва да бъдат платени на някого !
1
 
1
 
4
преди 2 години
България няма нужда от този суперкомпютър. Предишния такъв, който купишме от IBM за БАН си стоеше без никой да го използва за нищо... Какъв е смисъла да се купува нов, да събира прахта по-добре ли??
0
 
13
 
3
Ivan.r до: Бидонойл
преди 2 години
Няма профилна снимка
Бедните деца само на определени етнически групи чакат от държавата пари на готово, противно на всеобщоприетото мнение българите никак не са мързеливи и се справят успешно и с големи трудности.
9
 
5
 
2
Бидонойл до: zelka007
преди 2 години
Няма профилна снимка
Сега чакам някой да се изкаже, че Мария Габриел пилее милиони за глупости, а за бедните деца нанай маро...

Още от Икономика и политика
Чува ли се гласът на младите изследователи в България?