IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Искров трябваше да подаде оставка веднага

Не може в мандата на шеф на БНБ да се случи такова бедствие като КТБ и да кажеш, че не носиш отговорност, коментира депутатът

22:27 | 23.06.15 г. 2
Мартин Димитров: Искров трябваше да подаде оставка веднага

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров трябваше да поддаде оставка веднага след казуса Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в предаването Денят Он Ер на телевизия Bulgaria on Air.

"Защото не може в мандата на шеф на БНБ да се случи такова бедствие като КТБ и да кажеш, че не носиш отговорност. Вече нямаш тази легитимност - нито пред хората, нито пред търговските банки, и да си вършиш работата като преди това", коментира Димитров.

Депутатът изрази надежда с оставката на управителя на БНБ да си отидат проблемите и Централната банка да си възвърне авторитета.

"За да се реши какво точно трябва да се промени, е нужна точна диагноза на случилото се. За да я имаме тази диагноза, спомняте си по моя настояване и с подкрепата на колегите от повечето парламентарни групи, гласувахме одит на Сметната палата, който да бъде направен на БНБ и специално на банковия надзор. Този одит трябва да бъде готов август-септември. Този одит ще даде ясна представа къде са пукнатините и законодателните дупки, които трябва да се запушат", посочи Мартин Димитров и подчерта, че със сигурност ще са нужни законодателни промени.

Този, който ще оглави БНБ, трябва да бъде с огромен опит в областта, категоричен е Димитров. Според него бъдещият гуверньор трябва да бъде готов бързо да влезе в своите правомощия и да не допуска компромиси и политически "пазарлъци".

Вижте във видеото разговора с Мартин Димитров

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Иван Искров има стабилно лоби - всички, които са били в заверата КТБ. Затова не му пука, защото съучастниците му ще го измъкнат без особени последствия. А това, дето чорапът щял да се разплете - то е за наивниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivetka
преди 8 години
Той много ясно, че това ще каже. Вашата работа обаче, заспали ху*ове такива е да намерите начин да му потърсите отговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още