IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Надявам се следващата КЗК да бъде по-работеща

Нов състав на регулатора ще бъде по-мотивиран да извърши проверката за картел при горивата, смята депутатът

10:21 | 06.06.16 г.
<p>
	Снимка:<em> Народно събрание</em></p>

Снимка: Народно събрание

Следващият състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да бъде идеален, но трябва да бъде поне малко по-работещ. Това заяви в ефира на БНР депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Според него сегашните членове на регулатора са анонимни, не участват в обществения дебат, не поемат ангажименти и нямат позиция.

"Иска ми се в следващата КЗК да има хора с репутация, които заради своята репутация няма да се замесват в скандални решения, няма да отстъпват от обществения интерес. Това важи и за другите регулаторни органи“, допълни той.

Депутатът е на мнение, че нов състав на КЗК ще бъде по-мотивиран и по-отговорен към обществото да довърши разследването относно съмненията за картел на пазара на горивата.

Според Димитров обаче има малък интерес от страна на неправителствените организации да издигат кандидати за Комисията, както позволява последната процедура за избор на членове. Една от причините за това е, че на членовете на КЗК не се позволява да извършват друга дейност, освен научна и преподавателска, смята депутатът.

Димитров и колегата му Петър Славов поискаха и ускоряване на процедурата за избор на нов състав на Комисията за финансов надзор (КФН). Там процедурата е различна, но принципът е същия – трябват качествени, сериозни кандидати, категоричен е Димитров.

Процедурата за набиране на номинации за членове на КЗК приключва тази седмица. Първият опит приключи без успех, след като единственият кандидат за председател на Комисията Росен Желязков се отказа.

Очакванията на Мартин Димитров са, че до края на юли Народното събрание ще избере новия състав на регулатора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още