Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мерките за намаляване на ДДС са спасили повече от 70% от заведенията у нас

Твърде рано е да се говори за възстановяване на сектора, изтъква председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов

Мерките за намаляване на ДДС са спасили повече от 70% от заведенията у нас

Снимка: БГНЕС

Държавните мерки за намаляване на ДДС са успели да спасят повече от 70% от заведенията в България, заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Възстановяване за нашия сектор е много рано да се каже. Мерките с намаляване на ДДС успяха да спасят повече от 70% от бранша. Спадът е над 45% в момента, което обаче не доведе до освобождаване на персонал поради мярката 60/40. С тези две мерки успяхме да съхраним бизнеса и служителите", обясни Алибегов. 

Още по темата

В сектора са много притеснени поради информацията, която идва отвън, каза още той и допълни, че зимният туризъм ще пострада. Според него до голяма степен това ще се дължи на ръста при броя на заразените с коронавирус в Европа, откъдето идват и голям процент от туристите през зимата.

„Определено има разлика между това, което виждахме в началото на епидемията, и това, което виждаме в момента“, посочи Момчил Баев – експерт по обществено здраве.

Според него има недостиг в упражняване на контрол при спазване на мерките. Реално отговорност носят здравните власти, но за съжаление регионалните здравни инспекции нямат нужния капацитет да осъществяват контрол навсякъде.

Баев е на мнение, че мерките трябва да бъдат по-категорични и да се контролират.

В края на септември беше представен анализ на изпълнението на постановление от 30 март за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите, известно още като мярката 60/40. От него става ясно, че работещите без трудов договор в секторите на хотелиерството и ресторантьорството са намалели с една трета. Анализът е разработен от експерти от социалното министерство, Агенцията по заетостта и Националния осигурителен институт по предложение на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Експертите на работодателските организации отчетоха че с помощта на приложената мярката 60/40 за служителите и мярката 80/20 за хотелиерския и ресторантьорския бранш хиляди работници са запазили своите места.

Намаляването на ДДС от 20 на 9% за заведенията също беше в подкрепа на бизнеса, посочват те.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари