IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месечната издръжка на тричленно семейство вече е 2066 лв.

Заплатата за издръжка на един работещ стигна 1479 лв., а 1,5 млн. работещи вземат по-малка сума, отчита КНСБ

16:49 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Необходимият месечен нетен доход за издръжка на живота за едно тричленно домакинство (двама родители с едно дете) в България достига 2066 лева. За една година нарастването е със 181 лева. Това показва наблюдението на потребителските цени и заплати за издръжка за декември 2021 г., изготвено от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Издръжката на работещ от тричленно семейство нараства със 117 лева, или общо за двамата работещи - с 234 лв. За работещ и сам живеещ нарастването е със 130 лева.

В края на декември необходимият месечен нетен доход на едно работещо лице, живеещо само, нараства със 101 лева от началото на годината и достига 1148 лева. В последното тримесечие нарастването на издръжката на живот е с над 45 лева. 

От началото на 2021 г. (при база м. декември) доходът, необходим за издръжка, нараства с 9,7%, а на тримесечна база - с 4,1%. В първото тримесечие на 2021 г. има забавяне, а след второто тримесечие започва ускорено увеличение. Необходимите средства за издръжка достигат до 417 лв. за едно работещо лице.

Заплатата за издръжка за едно работещо лице през декември е 1479 лв., а при двама работещи в семейството с едно дете за всеки от двамата работещи не трябва да бъде по-ниска от 1331 лв., за да може да се осигури необходимият доход за социално приемлив начин на живот. Ако само единият от родителите работи, той трябва да осигурява заплата в размер не по-нисък от 2662 лв.

Директорът на института към синдиката Любослав Костов посочи, че остава тревожната тенденция да има силна регионална диференциация в работните заплати. Благоевград, Кюстендил и Видин остават областите с най-ниска средна работна заплата в диапазона 999 -1029 лв. (трето тримесечие). Разликата в заплатите между Благоевград и София-столица е повече от два пъти.

За да се преодолеят проблемите пред доходите на работещите българи, КНСБ настоява за ръст на минималната работна заплата (МРЗ) през 2022 г. до 760 лв., въвеждане на необлагаем минимум равен на МРЗ, поемане на ангажимент за изпълнение на проектодирективата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК, ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а на „работещите на терен“ - с минимум 15%.

Заплата за издръжка е стойността на необходимия нетен доход за издръжка, която трябва да е достатъчна за нуждите и на работника, и на неговото семейство. Съобразно методиката необходимият нетен доход за издръжка на 1 работещо лице се трансформира в заплата за издръжка (нетна и брутна) съобразно броя на работещите в семейството/домакинството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още