Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МФ: Капиталовите пазари и пенсионното осигуряване бяха водещи теми в председателството

Постигнахме успех при обсъждане на регулациите на финансовите пазари и хармонизацията в данъчното законодателство, съобщиха от ведомството на Владислав Горанов

МФ: Капиталовите пазари и пенсионното осигуряване бяха водещи теми в председателството

Снимка: Архив Ройтерс

Регулация на финансовите пазари, приемане на банков пакет, сближаване по въпросите за данъчното облагане и обсъждане на програми за подкрепа на структурните реформи, при които държавите се подготвят за членство в еврозоната, са само част от приоритетните теми на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на икономическите и финансовите въпроси, отчете Министерството на финансите.

„Сферата с финансовите услуги е приоритет за българското председателство, но и на европейските институции предвид сложността на финансовите инструменти, с които се осигурява финансиране, като целта е икономически растеж“, коментира Цветанка Михайлова, директор Дирекция „Регулация на финансовите пазари в МФ.

Още по темата

По думите ѝ по време на българското председателство е трябвало да се направят фините настройки, защото ЕС борави с трилиони активи и трябва да се постигне баланс във финансовата сфера в бюджета на всяка от държавите членки на ЕС и с потребностите на гражданите.

„Обещахме да бъдем „честен брокер“ и отстояхме, изпълнихме договореностите не само с Европейската комисия, но и със страните членки и бизнеса в тях“, коментира експертът.

Според нея е постигнат успех в пакета за банковата сфера, който се отнася до Съюза на капиталовите пазари, защото „в това изключително сложно досие се търси алтернатива на банковото кредитиране“. Михайлова призна, че са били предложени компромисни решения.

Христина Пендичева, експерт в дирекция "Регулация на финансовите пазари" в Министерството на финансите,
открои започването на дебати по създаването на общоевропейския продукт за лично пенсионно осигуряване, като успешни, защото от него ще могат да се възползват всички граждани на ЕС.

Тя съобщи, че от 11 на четири са намалели страните, които не били съгласни с първоначалните условия за създаването на пенсионния продукт.

Още по темата

„Очаква се през септември да започнат преговорите за него между Европейската комисия и Европейския парламент и ако те завършат успешно, след три години и половина той ще се предлага на пазара“, допълва Пендичева.

От финансовото министерство отчетоха, че са изпълнили на 100% заложеното на пътната карта с досиетата за данъчното облагане. За да се постигне консенсус за общата основа за облагане с корпоративен данък е трябвало да се проведат „стратегически“ дискусии  за изпълнение на определени препоръки с оценка на въздействие.

За влизането на косвените данъци от акцизи в бюджета, дебатите обаче ще продължат и през австрийското председателство.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят