IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимална пенсия 500 лева от 1 юли предлага "Атака"

Законът за бюджета на ДОО предвижда 154,50 лв. минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 юли

10:54 | 21.02.14 г.
Минимална пенсия 500 лева от 1 юли предлага "Атака"

От 1 юли 2014 година минималната пенсия да стане 500 лева, предлага „Атака“. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, публикуван на сайта на Народното събрание, е с вносител Волен Сидеров и група депутати от партията.

В мотивите към законопроекта се посочва, че прагът на бедност, който е в размер на 251 лв., е доказателство, че минимална пенсия от 150 лв., каквато е тя сега, обрича на глад, мизерия и тежък недоимък българските пенсионери.

В мотивите на партията се посочва още, че необходимата месечна издръжка на човек вече е 562,61 лв., както и че минималната пенсия у нас е с най-ниски стойности, сравнено със пенсиите в останалите държави членки на ЕС.

Минималната пенсия в България се равнява, е по-ниска, или е близка по стойност спрямо редица държави от Третия свят, пише още в мотивите.

Според Закона за бюджета на ДОО за тази година минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 30 юни е 150 лв., а от 1 юли до 31 декември - 154,50 лв.

В друг законопроект – за изменение на Кодекса на труда, „Атака“ предлага средната минимална работна заплата да се индексира с тази за държавите от Европейския съюз.

От партията предлагат и поправки в Закона за ДДС, които да въведат нулева данъчна ставка за хляб, лекарства, учебници и дизелово гориво. В мотивите към проектодокумента е записано, че промяната ще спомогне да се задържи поскъпването до приемането на диференцирани ставки за различните стоки и услуги.

Според вносителите нулевата ставка ще свали цените до допустими нива, а бюджетът няма да бъде ощетен, защото при общото повишаване на всички цени растат и приходите от ДДС.

Поевтиняването на лекарствата пък ще позволи на много от здравните заведения и на НЗОК да получат възможност за финансово стабилизиране.

С премахването на ДДС върху учебниците ще се подпомогнат семействата, които имат ученици и студенти, а също така ще намалеят разходите на самото образователно ведомство, пише още в мотивите.

Атака иска и промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица. Според тях размерът на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да се определя като общата годишна данъчна основа се умножи по:

- за доходите до 6000 лв – с данъчна ставка 0 на сто;
- за доходите между 6000лв и 12 000лв – с данъчна ставка 10 на сто;
- за доходите между 12 000лв и 24 000лв – с данъчна ставка 20 на сто;
- за доходите между 24 000лв и 60 000лв – с данъчна ставка 30 на сто;
- за доходите над 60 000лв – с данъчна ставка 35 на сто;

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още