Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Минната индустрия в България се възстанови от ударите на пандемията на 80%

Трябва ли да се разширят правата на концесионерите в добивната промишленост, коментират Радомир Чолаков и проф. Любен Тотев от Българската минно-геоложка камара

гледано: 1528   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Минната индустрия в България вече се възстановява от ударите на пандемията. Производствената верига се е възстановила на между 60 и 80% от нивата от преди пандемията. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Радомир Чолаков, член на управителния съвет на Българската минно-геоложка камара.
Още по темата

По думите му пандемията нанася тежки удари на индустрията от март насам и прогнозата му е, че тя ще замрази инвестициите.

„Някои компании спряха заводите си за месец. Индустрията е ориентирана към крайния потребител. Когато намалява купуването на автомобили, намалява потреблението на метали. Това пряко се отразява на добива", коментира Чолаков .

Според него наличието на суровини в България дава уникален шанс някои производства да бъдат привлечени в страната, за да не се изнася. "Към момента продуктите ни се потребяват основно в България", уточни експертът.

На България й е необходима подходящата среда, за да дойдат инвеститорите. Това е мнението на проф. д-р инж. Любен Тотев, зам. - председател на Българската минно-геоложка камара и бивш ректор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

Той посочи, че към това се стремят всички големи компании от бранша.
Двамата експерти коментираха и наложеното вето от президента Румен Радев върху промените в Закона за подземните богатства. В мотивите в отказа си да подпише закона държавният глава изрази несъгласие с разширяването на правата на концесионерите.

"Когато конценсионер е приключил концесионния си договор без последния етап и има останали още ресурси, които могат да бъдат иззети, има два варианта пред него. Едната възможност е мотивирано да поиска с още 10 години удължаване на концесията, което сега е предложено в закона. Другият вариант е да поиска от държавата конкурс за избирането на нов концесионер. При този вариант новият концесионер трябва да заплати всичко, което е направено от бившия концесионер. Това няма да му е изгодно", смята проф. Тотев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пропадна и третият търг за 52 електробуса в столицата