Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Монтюпе" с мерки срещу замърсяването на Русе

Дружеството се задължава да изпълни поредица от технически решения

"Монтюпе" с мерки срещу замърсяването на Русе

Снимка: Монтюпе

След поредица от жалби от страна на граждани от Русе за обгазяване на някои квартали и след среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов през юли производителят на автомобилни части „Монтюпе” внесе в русенската екоинспекция програма с краткосрочни мерки, насочени към подобряване на работната среда и неразпространение на миризми извън производствената площадка, съобщи РИОСВ-Русе.

Това е първият от поредицата ангажименти, който ръководството на дружеството е поело към министъра на околната среда на среща в средата на юли в дунавския град, припомнят екоинспекторите.

Дружеството се задължава да изпълни поредица от технически решения. Първоначално ще бъдат реализирани тези от тях, които не са свързани с процедурата по изменение на комплексното разрешително. 

Още по темата

Мерките са свързани с осигуряване на обмен на въздуха в производствените халета най-малко 3-4 пъти на час чрез монтиране на водни охладители, локални и общообменни аспирации. От дружеството следва да съобразят точното местоположение, вид и капацитет на съоръженията към принудителната вентилация за пречистване на въздуха от работната среда така, че да обхващат емисиите в максимална височина и те да се отвеждат към съответното пречиствателно съоръжение – биофилтър.

В програмата се предвижда разработване на цялостен проект за отопление, вентилация и климатизация на производствените помещения с новата аспирационна и вентилационна система, който ще се съгласува с инспекцията.

Срокът е месец септември тази година.

Като императивно условие е поставено изискването в границата на работната площадка на „Монтюпе“ ЕООД да бъде проектирана и изградена мониторингова система за отчитане на емитираните от производството  замърсители, която ще предава онлайн информация в сградата на регионалната инспекция.

Информацията ще се публикува на интернет страницата на инспекцията.  Видът на техниката и методите на измерване ще бъдат избрани от РИОСВ-Русе и заплатени от инвеститора.

Представената програма включва мерки и дейности, които ще се реализират до края на годината. Инспекцията ще упражнява постоянен контрол за изпълнението на предвидените в програмата мерки.

Припомняме, че на предприятието бяха наложени сериозни глоби заради миризмите, излъчвани от инсталацията за леене на алуминий.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 19 юли