IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монтюпе" ще представи скоро програма срещу замърсяването на въздуха в Русе

За мерки срещу замърсяването ще бъдат инвестирани 5 млн. евро

16:19 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: община Русе</em></p>

Снимка: община Русе

В 7-дневен срок „Монтюпе“ ЕООД ще представи инвестиционна програма срещу замърсяването на въздуха в Русе. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов след срещата с ръководството на дружеството. За мерки срещу замърсяването ще бъдат инвестирани 5 млн. евро в следващата година и половина, информира Министерството на околната среда и водите.

Екоминистърът обеща да бъдат контролирани строго сроковете за изпълнение. Той се ангажира при всяко просрочване да бъдат налагани санкции. 

До края на годината се очаква да бъдат реализирани краткосрочни мерки. Предприятието трябва да спазва еконормите и законодателството, както го прави в заводите си във Франция и Канада, подчерта Нено Димов.

„Монтюпе“ ще трябва да въведе собствена система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която да дава данни в реално време на населението в Русе. Министър Димов обяви, че през есента отново ще посети града, за да провери изпълнението на програмата.

Според съобщението, проблемите на „Монтюпе“ ЕООД са породени от факта, че не всички източници на емисии са обхванати от вентилационната система. Дружеството прибягва до нерегламентирани източници за изпускане на непречистени емисии – врати, прозорци, жалузи, противопожарни клапи.

Нарушенията са от 2012 г. досега. Сигналите за неприятни органични миризми в източната част на град Русе зачестяват след на инсталацията за леене на алуминий (от 488 т на 840 т на денонощие).

За констатираните нарушения на „Монтюпе“ ЕООД са наложени над 815 хил. лв. санкции.

През февруари дружеството е внесло уведомление за инвестиционно предложение за модернизация на вентилационна система. Процедурата по преценяване на необходимостта от ОВОС е в ход. Провеждат се консултациите с РЗИ, общината и Инспекцията по труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още