IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС коригира възрастта за пенсия и регламента за извънредния труд на военните

С промени в Закона за резерва се дава възможност за военно обучение на български граждани на доброволен принцип

13:08 | 28.06.16 г.
МС коригира възрастта за пенсия и регламента за извънредния труд на военните

Намаляване на възрастта за прием на войници от 32 на 28 години и на възрастта, до която ще служат, от 50 на 46 години се предлага с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, приет днес от правителството.

Така се осигурява възможност за ранното пенсиониране на военнослужещите, тъй като ще могат да придобият необходимите 18 години действително изслужени на военна служба, посочват от Министерския съвет.

С промените, които ще бъдат предложени за одобрение от парламента, се регламентира и полагането на извънреден труд от военнослужещите.

С новите разпоредби се създава възможност съкратените или уволнилите се поради организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба във въоръжените сили.

Кабинетът одобри и промени в Закона за резерва, с които се предлага създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Въвежда се възможност по време на обучението на доброволен принцип на българските граждани да се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси.

Създава се възможност студентите от висшите военни училища и български граждани, завършили висши училища и преминали военна подготовка, да могат да кандидатстват във висше военно училище за придобиване на квалификация "офицер от резерва".

Промените в Закона за Военна полиция прецизират норми, свързани с оперативно-издирвателната дейност на служба "Военна полиция", дейностите по охрана и ескорт, употребата на оръжие, помощни средства и физическа сила от органите на службата, действия свързани с полицейската регистрация и идентификацията. Предложените изменения отговорят на решения на Европейския съд по правата на човека.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че промените ще допринесат за развитието на кадрите във Въоръжените сили и ще подобрят подготовката на страната за отбрана, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

По думите му с измененията във възрастта за прием на военна служба и в пределната възраст за служба се осигурява подмладяване на войнишкия състав и се дава възможност за ранното пенсиониране на военнослужещите.

Това изискване влиза в сила от 01 януари 2017 г. и ще важи за новопостъпилите войници. С новите изисквания за нарастващ праг на пенсионирането е съобразено и предложението за увеличение на пределната възраст (55 години) за служба във въоръжените сили на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание "майор" и "подполковник", разясни той.

Част от промените са свързани с подобряване на отбранително-мобилизационната подготовка на страната. Уреждат се за първи път и задълженията на България като страна домакин за подпомагане на преминаването, разполагането и ученията на съюзнически войски от НАТО на наша територия.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още