Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МЗ: НЗОК има административния опит да управлява Фонд за лечение на деца

Запазва се медицинската експертиза и водещото мнение на медицинските експерти, свързани с лечението на децата

МЗ: НЗОК има административния опит да управлява Фонд за лечение на деца

Запазва се медицинската експертиза и водещото мнение на медицинските експерти, свързани с лечението на децата и след преминаването на Център „Фонд за лечение на деца“ към НЗОК. Това каза в сутрешния блок на БНТ заместник-здравният министър Жени Начева, но не уточни кой ще е новият директор. 

Още по темата

В рамките на 3 месеца трябва да стане и преструктурирането на Център „Фонд за лечение на деца“ към Здравната каса.

Преместването на Фонда за лечение на деца беше мотивирано единствмено от факта, че касата има невероятен, практически и професионален опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави-членки по тези въпроси. Тя заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от ЦФЛД.

Намалява се и административната тежест за родителите на тези деца, защото документите ще се подават на едно място в касата. Запазват се правата, които са имали децата както за лекарствата, които не са включени в позитивния лекарствен списък, така и за логистика, транспорт, пребиваване на техните родители, преводи. Тези средства са осигурени чрез трансфер от здравното министерство към касата. Тя има административния опит и необходимия опит безпрепятствено и без да се нарушат правата на децата, да се осигури това лечение, уточни Начева.

По думите ѝ от утре е създадена организация съместно с НЗОК и МЗ да се издадат необходимите наредби и указания, които ще осигурят абсолютно плавен преход за лечението на децата. Лекарите и експертите ще взимат своето решение за лечението на деца, които и в момента дават своите становища, когато децата са получавали разрешение за лечение през фонда.

В момента фондът изпраща за становище всички документи за лечение в чужбина и касата по отношение на медицинската страна на лечението на децата. Тоест запазваме медицинската експертиза и водещото мнение на медицинските експерти, свързани с лечението на децата. Касата носи отговорност и проследява лечението на всички български граждани и преди, и след оказване на лечението в чужбина, защото по този начин ще се взима най-доброто решение за проследяващо наблюдение състоянието на тези пациенти.

Жени Начева каза още, че се полагат всички усилия договорът за белодробните трансплантации с Университетската болница във Виена да бъде подписан наново, като най-спешната мярка за осигуряване на вариант за спешно чакащите пациенти у нас, които към момента нямат шанс за спасение нито у нас, нито в чужбина.

Новата мегаагенция за медицински надзор, която от догодина обединява дейностите на Агенцията по трансплантациите и Медицинския одит, няма да бъде оглавена от досегашния директор д-р Михаил Христов. Начева не уточни кой ще е новият директор.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие