Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 30% са "пиратите" в разпространението на телевизия и интернет

Повече от 680 хиляди абонати на кабелна телевизия са укрити от регулаторите, държавата и правоносителите, установи проучване

Над 30% са "пиратите" в разпространението на телевизия и интернет

Снимка: D&D Agency

 

Проучване на пазарите на платена телевизия, интернет и пакетни телеком услуги в България показва, че има близо 30% сив сектор на пазара на телевизионно разпространение. Съпоставка на данните от проучването и данните, подадени от операторите, достъпни в публичния регистър на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), показва разлика от повече от 680 хиляди абонати на платформените оператори, които не са декларирани пред комисията.

Още по темата

Най-голямо е разминаването при кабелните оператори – повече от 540 хиляди абонати, съобщиха от  Би Медиа Консултант.

Резултатите от проучването показват мащабите на кабелното пиратство в страната, съобщиха от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО и Сдружението за защита на легалното разпространение на програми ТеРаПро. Анкетата обхваща 15 404 ефективни интервюта, проведени в 28-те области на България.

Пиратството в сектора кабелно разпространение се отразява пряко на всички творчески индустрии, тъй като приходите, които абонатите плащат, не достигат до създателите на съдържание. Тези приходи остават скрити и за органите на НАП, коментираха експерти на кръгла маса, на която беше представено националното проучване на пазарите, инициирано от телевизионната индустрия и платформени кабелни и сателитни оператори от Би Медиа Консултант.

Данните от проучването ще бъдат предоставени на Комисията за регулиране на съобщенията, СЕМ, Комисията за защита на конкуренцията, Министерство на културата и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 5 месеца
Само 30%? Оптимисти!

Още от Икономика и политика
Работодателят на задържания хакер го определи като лоялен и етичен професионалист