IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози

150 превозвача са преустановили дейността си

11:23 | 28.09.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

Над 80 общини в България вече нямат автобусни превози. Около 500 фирми извършваха такъв тип превози, те намаляха само в рамките на една година с около 150. Това каза пред БНР Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Повод за коментара е насроченият за днес протест на бранша, който бе отложен за 13 октомври. Вчера правителството обеща да се осигури механизъм за подпомагане на сектора в рамките на две седмици. 

Действията до момента не са политически, единствената цел е секторът да продължи да съществува, каза Константинов.

Той посочи, че от края на май е преустановено действието на мярката за подпомагане на автобусния сектор с 290 лв. за всеки транспортен служител.

От края на юли вече не действа и мярката 60/40, което е лишило бранша на автобусните превозвачи от сериозна помощ, поясни Константинов.

По думите му това е довело до невъзможността голяма част от фирмите да упражняват дейността си.

Според Константинов това е най-губещият сектор от началото на пандемията, защото наред с косвените разходи произвежда ежедневно и преки оперативни такива.

„Ние всички, 99,90% от превозвачите в България в автобусния транспорт нямаме намерения и нямахме намерения да предприемаме никакви стачни действия“, декларира Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. Той е скептичен, че за две седмици ще може да се стигне до изплащане на средства към превозвачите.

Според него след решение на Европейския парламент за разпределението на средствата не могат да се правят промени при подпомагането.

И двамата представители на превозвачите смятат, че ако има поскъпване на билетите, то ще е в границите на процента на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още