IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над хиляда българи ще работят в чужбина през 2012 г. чрез Агенцията по заетостта

Очаква се цифрата да е двойно по-голяма от тази за миналата година, сочат данни на Агенцията

10:10 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Над хиляда българи ще работят в чужбина през 2012 г. чрез Агенцията по заетостта

През 2012 г. се очаква броят на хората, започнали работа в чужбина с посредничеството на Агенцията по заетостта, да надхвърли 1 000 души, съобщи БТА по информация на Агенцията по заетостта.

Според експерти на агенцията през 2011 г. над 260 българи са заминали по линия на двустранни спогодби и споразумения на работа в Германия, Франция и Швейцария.

Такова посредничество се осъществява и по линия на сътрудничеството с другите обществени служби за заетост в рамките на европейската мрежа "Европейски услуги за заетост - EURES", уточняват от Агенцията по заетостта. 

Започналите работа чрез посредничеството на EURES през 2011 г. са около 450 българи. Преобладават срочните сезонни договори за работа в селското стопанство и туризма. Най-много са започналите работа в Испания, Германия, Дания и Австрия, съобщават експерти на агенцията.

Регистрираните у нас фирми, които имат издадени удостоверения за извършване на посредническа дейност за чужбина, са 224. За целта обаче те трябва да имат и регистриран договор в Агенцията по заетостта с чужд работодател за конкретна държава и конкретни професии, което гарантира, че търсещите работа лица няма да бъдат измамени.

От всички 224  фирми-посредници, само 16 имат регистриран посреднически договор с чужд работодател, съобщават от Агенцията по заетостта.

В случаи на некоректно или незаконосъобразно извършване на посредническа дейност при изпращане на работа в чужбина, жалбите и сигналите на потърпевшите следва да се подават в агенция "Главна инспекция по труда", която контролира дейността на фирмите-посредници по наемане на работа, уточняват от Агенцията по заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още