IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над хиляда спасители ще охраняват плажовете

Концесионерите могат да наемат само хора, обучени от БЧК

09:46 | 09.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Над хиляда спасители, обучени от Българския червен кръст, ще охраняват плажовете по българското Черноморие, съобщи БНТ.

„Плажовете ще бъдат охранявани от достатъчен брой спасители. Средногодишно са необходими между 1500 и 1600 спасители. БЧК е обучил достатъчен брой през последните няколко години“, каза Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на Българския червен кръст (БЧК). 

Плажовете у нас са 209, като близо половината от тях се стопанисват и концесионерите наемат охранители. Статистиката показва, че намалява броят на удавените – за 2015 година са 125 души, а за 2014 – 129.

Само за миналата година са спасени над 3 300 души от удавяне.

Има и фатални случаи, но две трети не се случват по морето.

Проблемните области са във вътрешността на страната. Всички площи, с изключение на плувните басейни, са неохраняеми.

Спасители няма да има на неохраняемите плажове, някои от които са атрактивна дестинация за любителите на дивото къмпингуване. Затова от спасителната служба съветват да се влиза в морето с повишено внимание.

По закон концесионерите на плажовете могат да наемат единствено спасители, обучени от Българския червен кръст. Само за 2015 година за плажовете са обучени над 700 души. От спасителната служба са категорични, че няма да има недостиг на кадри по морето.

Междувременно концесионери и фирми за водно спасяване поискаха вчера да бъде либерализиран пазарът на водните спасители, съобщи bTV. 

Сега, за да стане човек спасител на басейн, трябва да заплати 300 лв. за курс. А за да работи на плаж – доплаща още 140 лв. Задължително е и да презаверява талона си за правоспоспособност всяка година срещу допълнителни 30 лв.

Според бранша сумите са твърде големи, а с либерализацията ще се подобри качеството на обучението. Междувременно, лицензите от други страни не важат у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още