IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половин милион българи са в снежен капан

Хиляди домакинства останаха без ток

09:36 | 09.03.15 г.
<p>
	Пътят от Кърджали за Ардино втори ден е затрупан със сняг и непроходим. Има закъсали коли, дори снегорини. Снегът край пътя е повече от половин метър. <em>Снимка: БТА</em></p>

Пътят от Кърджали за Ардино втори ден е затрупан със сняг и непроходим. Има закъсали коли, дори снегорини. Снегът край пътя е повече от половин метър. Снимка: БТА

Заради обилните снеговалежи към момента над половин милион българи са в снежен капан, като най-засегнати са населените места в Южна България. По различни информации без ток са над 850 населени места. 

Бедствено остава положението в Южните Родопи - Смолян, Кърджали, Рудозем и Велинград, съобщава Нова телевизия.

Тежкият и мокър сняг събори дървета, които скъсаха електропроводи и изпочупиха десетки автомобили, и стълбове. Тежката обстановка затруднява и екипите на Гражданска защита, въпреки високопроходимата техника.

От кризисния щаб не могат да кажат кога токът ще бъде пуснат отново, тъй като обилните снеговалежи непрекъснато повреждали далекопроводите в планините. Обещаха обаче да се погрижат за всички откъснати от света населени места да има доставки на стоки от първа необходимост.

Тежката метеорологична обстановка и валежите ще продължат и днес, информира Dnes.bg.

"Третокласната пътна мрежа на Кърджали и Смолян остана затворена и тази нощ за всички превозни средства. Надявам се през днешния ден третокласната пътна мрежа да бъде отворена и в двете области. Има много паднали дървета и свлечена скална маса. Съвместно с екипите на пожарната ги отстраняваме. Включиха се и екипи от горските стопанства. Не мога да кажа, че към момента имаме нужда от помощ от военните", коментира инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” пред TV7.

Той посочи, че по-скоро проблемът е с липсващото електрозахранване.

"Магистралите са почистени и проходими за движение при зимни условия. Когато преминават през планинските проходи, хората трябва да са внимателни, тъй като снегът отвори много срутищни процеси. Може да се пътува, но по пътищата за Смолян и Кърджали има редица ограничения. Всеки трябва да се информира предварително за маршрута, по който ще тръгне", препоръча Лазаров.

"Все още положението е много критично, все пак на много места токът е възстановен. В Кърджалийска област най-тежко остава положението в Ардино", обясни пред bTV депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Не е имало такова бедствие от изграждането на настоящата енергийна система. По 36 далекопровода в момента не тече ток, като за някои от тях възстановяването няма да може да стане в близките дни. Това заяви пред bTV директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Той заяви, че служителите на МВР съдействат на Енергийния системен оператор и на електроразпределителните дружества за възстановяването на тока, но щетите са много големи и е възможно възстановяването на места да продължи дни. Днес, ако времето позволява, хеликоптери ще облетят и проверят далекопроводите.

„Стотици тонове лед има върху кабелите. Там където ледът не ги е скъсал, дървета, съборени от тежкия сняг, са свършили работата”, заяви Николов. Той потвърди, че около 850 населени места остават без ток.

Има затворени пътища главно в Южна България, а разчистването им се затруднява от паднали под тежестта на снега дървета.

От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че Тунджа ще достигне по-късно днес червения праг на предупреждение при Елхово. Нивото на реката ще остане високо през следващите три дни. Река Съзлийка, която скъса дигата в Гълъбово, ще започне плавно да се понижава, също както и Марица при Харманли и Свиленград.

В София всички основни пътни артерии са почистени, в южните райони снежната покривка достигна 50-60 см", каза кметът на града Йорданка Фандъкова пред БНР. "Няма проблеми за движението на градския транспорт. По пътя за Плана има паднали дървета, там работят екипите на Дирекция „Сигурност” и екипите на пожарната", допълни тя.

По думите й електроразпределителното дружество е отстранило всички проблеми с тока, които са възникнали през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още